Tužilaštvo BiH
3

Prijedlog pritvora i mjera zabrane za petoricu osumnjičenih u predmetu "Truck"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane za ukupno pet osumnjičenih koji su lišeni slobode jučer u akciji provedenoj po nalogu Tužilaštva BiH.

Mjera pritvora bit će predložena zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Pritvorski razlog opasnost od bjekstva, posebno su izraženi kod osumnjičenih koji imaju dvojna državljanstva, odnosno državljanstvo Makedonije.

Akcija "Truck", provedena je po nalogu Tužilaštva BiH, a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za porezne utaje i pranje novca, sa koruptivnim elementima.

Radi se o istrazi o finansijskom kriminalu, vezanom za nezakonito umanjivanje poreznih dadžbina, prilikom uvoza velikih količina tekstila u kamionskim isporukama u BiH, prilikom čega su koruptivnim aktivnostima, nezakonito umanjivani iznosi dadžbina, čime je nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH u velikim iznosima.