Pitanje PDV-a
0

Prijedlog Mladena Ivanića nije podržan

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je predložio delegat Mladen Ivanić.

Predloženi zakon je predviđao primjenjivanje stope PDV-a od pet posto za: pšenično brašno tip 500 i tip 850 i hljeb dobiven od ovih vrsta brašna; mlijeko, jestiva ulja i biljne masti; voda za piće, negazirana; lijekovi i ortopedska pomagala; hrana za bebe i bebi opreme te vještačka đubriva, zaštitna sredstava u poljoprivredi, sjemena i sadni materijal.

Delegati su podržali negativno mišljenje nadležne parlamentarne komisije o predloženom zakonu, što znači da je zakon „pao“.

Usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH kojim se stvaraju pravne pretpostavke za potpunu i adekvatnu primjenu Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, a vezane su za definiranje rokova, odnosno uvođenje hitnog postupanja u predmetima u povodu zahtjeva za međunarodnu zaštitu, odnosno slučajevima prestanka važenja međunarodne zaštite.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o flaširanim pitkim vodama BiH, a podržali su i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po skraćenom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.