BiH
0

Prijedlog kandidata SDA za federalnog premijera i funkcije u Vijeću ministara BiH

FENA
Članovi Kolegija i Kadrovske komisije Stranke demokratske akcije su na jučerašnjoj sjednici razgovarali o kriterijima i mogućim kandidatima za nosioce najviših funkcija u BiH i Federaciji BiH.

„Donijeli smo načelne stavove koje je Kadrovska komisija pretvorila u svoj prijedlog koji će uputiti Predsjedništvu SDA da se više kandidata predloži za određene funkcije“, kazao je danas novinarima član Predsjedništva SDA i predsjednik Kadrovske komisije Mirsad Kebo.

Za ministra obrane BiH predloženi su generali Selmo Cikotić i Nedžad Ajnadžić, a za ministra sigurnosti Mirsad Kebo, Bakir Alispahić, Mustafa Musić i Amir Zukić.

Za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Senad Šepić, a za zamjenika ministra finansija Fuad Kasumović.

„Rekli smo da ćemo za svaku funkciju predložiti više kandidata i pružiti mogućnost i Predsjedništvu Stranke, koje će iduće sedmice trebati da donese konačnu odluku, i mandataru za sastav novog Vijeća ministara koji će imati mogućnost da izabere tim koji će realizovati njegovu platformu koju je jučer usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH“, kazao je Kebo.

Što se tiče federalnih funkcija, dodao je on, opredjelili smo se za dva kandidata za premijera, odnosno mandatara federalne vlade.

„To su Ahmet Hadžipašić i Nedžad Branković, s tim da smo na prijedlog jednog broja članova Kadrovske komisije rekli da do sjednice Predsjedništva Stranke evidentiramo i ostale, eventualno, kandidate koji budu stigli iz kantonalnih odbora“, kazao je Kebo.

Što se tiče ostalih ministara, ta će pitanja biti razmatrana nakon što se utvrdi konačan prijedlog dogovora između Stranke za BiH, SDA, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

„Ti pregovori su u toku i mislim da će taj dogovor za nekoliko dana biti gotov. To će biti osnova za raspodjelu mandata, a onda će raspodjela mandata omogućiti razgovor i o eventualnim kandidatima koji trebaju da svojim stručnim, moralnim i drugim kvalitetima postanu dio tima koji će rješavati vrlo važne i teške probleme koje imaju građani ne samo Federacije, nego cijele BiH“, kazao je Kebo.

Dodao je da će Predsjedništvo SDA iduće sedmice zasjedati i izjasniti se o ovim prijedlozima.

Na pitanje da li to znači da SDA neće do ponedjeljka dostaviti imena kandidata za pozicije u Vijeću ministara, kako to očekuje predsjedavajući Vijeća Nikola Špirić, Kebo je kazao da, prema njegovim informacijama, sjednica Predsjedništva SDA neće biti u ponedjeljak.

„Mislim da će to biti za koji dan kasnije i mislim da to neće puno poremetiti tempo uspostave državne vlasti. Kolegij Stranke i Kadrovska komisija su izrazili želju da se što prije završi ovaj postupak provjere, imenovanja, izbora Vijeća ministara kako bi državni organi u punom kapacitetu radili na zadacima koje stoje pred nama na putu ka EU“, kazao je Kebo.