{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog izmjena Budžeta FBiH upućen u proceduru

S
26.3.2009. u 16:53
0
0
Prijedlog izmjena Budžeta FBiH upućen u proceduru
0
Prijedlog izmjena Budžeta FBiH upućen u proceduru
Vlada FBiH je danas u Sarajevu, u nastavku jučer započete 96. sjednice, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za FBiH za 2009. godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o njegovom izvršenju.
Prema Prijedlogu, rebalansirani budžet iznosi 1.906.373.386 konvertibilnih maraka, čime su obuhvaćene sve obaveze iz 2008. godine verificirane za izvršenje, u iznosu od 260 miliona KM.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju ovogodišnjeg budžeta, kao prioritetnim je definirano izmirenje obaveza, odnosno deficita iz budžeta za 2008. godinu utvđenog Prijedlogom rebalansiranog budžeta za 2009. godinu.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DUGU, ZADUŽIVANJU I GARANCIJAMA U FBiH

Kako je sadašnjim zakonskim odredbama utvrđeno da "kratkoročni dug može nastati samo radi financiranja deficita nastalog iz gotovinskog tijeka i otplatit će se u fiskalnoj godini u kojoj je zaduženje i nastalo“, Vlada FBiH danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH.

Razlog za izmjene i dopune je stvaranje mogućnosti kratkoročnog zaduženja i za druge namjene, a ne samo radi financiranja deficita nastalog iz gotovinskog tijeka.

PRIVREMENA OBUSTAVA PLAĆANJA PRORAČUNSKIH IZDATAKA

Vlada FBiH danas je donijela Odluku kojom se, zbog smanjenja prihoda ostvarenih u prvom kvartalu 2009. godine, a u cilju uspostave likvidnosti federalnog proračuna, obustavlja izvršenje i plaćanje pojedinih proračunskih izdataka.

Ova odluka, donesena sukladno Zakonu o izvršenju proračuna FBiH, bit će na snazi 45 dana, a stupa na snagu sljedećeg dana po objavi u "Službenim novinama FBiH“.
Ovim mjerama, o kojima će biti upoznat i Parlament FBiH, Federalna vlada nalaže zaustavljanje preuzimanja obveza i/ili produženja rokova plaćanja, te nalaže zabranu preraspodjele proračunskih sredstava radi preuzimanja obveza, navodi se u saopštenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: