Odluka SNSD-ove većine
45

Prijedlog izbornog zakona RS-a usvojen u Narodnoj skupštini, mora proći još Vijeće naroda

N. V.
Narodni poslanici entitetske skupštine Republike Srpske podržali su danas Prijedlog izbornog zakona RS-a, čije usvajanje je najavljeno nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine s ciljem poštenijih izbora.

Usvojen je sa 51 glasom za, 11 protiv i četiri suzdržana glasa.

Nacrt izbornog zakona je prethodno usvojen 29. marta i njime se uređuje da izbore za organe vlasti u RS-u sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi RS-a. Nakon toga je Dodik najavio da će zakon biti usvojen najkasnije do 20. aprila.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić je nekoliko minuta poslije ponoći započeo posljednju tačku današnje sjednice, a koja se odnosi upravo na Prijedlog izbornog zakona RS-a.

Nakon što je zakon usvojen u NSRS-u, bit će potrebno da prođe i Vijeće naroda RS-a, u kojem vladajuća koalicija entiteta također ima većinu. Tek nakon što ne bude veta bilo kojeg naroda u Vijeću, zakon se može objaviti u Službenom glasniku RS-a.

Opozicija u NSRS-u nije željela podržati zakon, a kroz raspravu su kritikovali ovaj Prijedlog. Problematizirali su pojedinačne članove zakona, ali i uopšteno potrebu za usvajanjem entitetskog izbornog zakona.

Ono što je istaknuto iz Kluba PDP-a jeste da izbore ne bi bilo moguće provesti u oktobru ove godine ukoliko bi izborni zakon RS-a sada bio usvojen, pogotovo jer predviđa i uvođenje elektronske opreme. To je Vukota Govedarica detaljno obrazložio iznošenjem zakonskih rokova i datuma za provođenje izbora, koji u ovom slučaju ne bi bilo moguće ispuniti.

Također, iz PDP-a su problematizovali izbor članova općinskih i gradskih odbora, s obzirom na to da, kao i do sada, predviđa da oni koji imaju parlamentarnu većinu formiraju komisije, a u zakonu se tvrdi kako su one nezavisne.

Poslanik SDS-a Ognjen Bodiroga je postavio i jedno logično pitanje, a to je ko će priznati rezultate izbora u RS-u, koji bi bili održani po paralelnom, entitetskom izbornom zakonu.

"Ko će nam dati legitimitet izbora? Okruženi smo NATO-om, igramo se vatrom ovdje, ljudi. Ja ne znam ratovati, ne znam pušku očistiti, kao ni cijela moja generacija", kazao je on.