Vijeće ministara BiH
0

Prijedlog dopuna Zakona o izmirenju obaveza stare devizne štednje

FENA
Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, koje je uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenom ili hitnom postupku.

Kako je saopćio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, prijedloženim dopunama zakona utvrđuje se rok za naknadno podnošenje zahtjeva za verifikaciju u trajanju od dva mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, a agencije su dužne okončati postupak po podnesenim zahtjevima u roku od pet mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona.

Izuzetno, entiteti i Brčko distrikt BiH mogu, u skladu s dostignutim stepenom verifikacije propisati i nove dodatne rokove za podnošenje zahtjeva za verifikaciju u trajanju od najmanje dva mjeseca godišnje, s tim da se postupak verifikacije mora završiti do 31. decembra 2010. godine.

U roku od dva mjeseca nakon provedenog postupka verifikacije svakom pojedinačnom potražiocu isplatit će se iznos od 1.000 KM ili razlika do 1.000 KM u odnosu na raniju isplatu ili ukupan verificirani iznos potraživanja do 1.000 KM.

Obaveze po osnovu stare devizne štednje koje su naknadno verificirane, a nisu isplaćene u gotovini, izmirit će se putem obveznica pod uvjetima propisanim ovim zakonom, a koje će se emitirati najkasnije do 31. marta naredne godine u odnosu na godinu u kojoj je izvršena verifikacija.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o osnivanju Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor, a koja je sastavljena od po pet predstavnika BiH i Svete Stolice.

U ime BiH u Komisiju su imenovani ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, ministar pravde Bariša Čolak, ministar civilnih poslova Sredoje Nović i zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović.

Vijeće ministara je na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo Odluku o osnivanju radne grupe institucija BiH za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kojom se intenziviraju aktivnosti nadležnih institucija u ovoj oblasti.

Zadatak specijalne radne grupe je povećanje kapaciteta pri razmjeni operativnih informacija, kao i ukupne koordinacije rada među relevantnim institucijama u vezi spriječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te predlaganje izmjena i dopuna postojećih zakonskih i podzakonskih propisa u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju po 20.000 KM za Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru i odjeljenja međunarodne mature pri Gimnaziji u Banja Luci i Drugoj gimnaziji u Sarajevu.

Iznos od 60.000 KM izdvojit će se iz budžeta institucija BiH sa pozicije tekući grantovi.

Usvojena je i Informacija Ministarstva sigurnosti o krivičnim djelima protiv života i tijela s naglaskom na nasilje u porodici za period 2006. i 2007. godine, te tendencijama u prva tri mjeseca 2008. godine.

U 2007. godini u BiH su evidentirana 2.634 krivična djela protiv života i tijela, što je manje za 3,91 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, u ovom periodu evidentirana su 66 krivičnih djela ubistva, što je manje za 12,12 posto u odnosu na 2006. godinu.

Pozitivan trend smanjivanja najtežih krivičnih djela nastavljen je i u prva tri mjeseca ove godine, kada je u BiH evidentirano 575 krivičnih djela protiv života i tijela, što je za 6,95 posto manje u odnosu na isti period 2007. godine.

Istovremeno, broj počinjenih krivičnih djela nasilja u obitelji u 2007. godini od 1.257 evidentiranih krivičnih djela govori o porastu za 2,94 posto u odnosu na 2006. godinu.

Kako se radi o specifičnom vidu kriminala i uočenim nedostacima u krivičnoj politici, u ovoj informaciji se ukazuje na neophodnost uvođenja strožijih zakonskih kazni za počinitelje nasilja, u okviru zakonskih mogućnosti. U tom pravcu nadležni sud bi trebao imati mogućnost da počinitelja nasilja u porodici izmjesti iz zajedničkog stana, te da se žrtvi osigura siguran smještaj.

Ocjena je da je potrebno ažurirati i sudski postupak, kako bi trajao kraće. Predlaže se i odgovarajuća izmjena zakona u ovoj oblasti, obzirom da su u praksi osim fizičkog i drugi vidovi nasilja.

Neophodna je bliža saradnja između organizacija i institucija BiH (policija, sudovi, centri za socijalni rad), ali i nevladinog sektora, uz sagledavanje potrebe donošenja strategije za borbu protiv nasilja u porodici, baziranu na postulatima UN Konvencije o pravima djeteta i Povelje UN-a o otklanjanju nasilja nad ženama.