Brisel
0

Prijedlog da i u EU 11. juli bude Dan žalosti

Sarajevo-x.com
Jučer je u prostorima Evropskog parlamenta (EP) u Briselu delegacija Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, potpredsjednici Evropskog parlamenta Diani Wallis uručila prijedlog rezolucije o Srebrenici, kojom bi Evropska unija obilježila 11. juli kao "Dan žalosti i sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici".

Uručivanju prijedloga rezolucije prisustvovao je i slovenski poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin, koji je ove godine organizirao dolazak potpredsjednice EP Diane Wallis iz političke skupine Liberala i Demokrata za Evropu-ALDE na komemoraciju u Potočare.

Obilježavanje dana genocida u Srebrenici je ujedno sjećanje na žrtve masovnih zločina, koji su bili počinjeni u Borovom selu, Vukovaru, Škabrnji, Sarajevu, Brčkom, Mostaru, Žepi, Račku i drugim mjestima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu za vrijeme posljednjih ratova na Balkanu krajem prošlog stoljeća.

Delegaciju je primio i predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Pötering, kojem su majke uručile kopiju prijedloga rezolucije.

Međunarodni institut IFIMES pozdravlja inicijativu majki Srebrenice i odaziv EP. Majke, koje predstavljaju moralne autoritete čovječanstva uspjele su pripremiti rezoluciju o Srebrenici bez sudjelovanja domaćih političara, koji tragediju Srebrenice često zloupotrebljavaju u političke svrhe. Majke Srebrenice, koje su u ratu izgubile svoje najbliže svjesne su, da budućnost Zapadnog Balkana nije moguća bez istine, pravde i pomirenja i upravo je to razlog njihove posjete Evropskom parlamentu, jer budućnost BiH i cijele regije vide u EU, kao stabilnom i sigurnom području za sve generacije koje dolaze.

Evropski parlament je vrlo ugledna institucija EU, u kojoj djeluju funkcionari-poslanici, koji su jedini među evropskim funkcionarima izabrani na neposrednim izborima. Evropski parlament ima sav moralni kredibilitet, da donese rezoluciju o Srebrenici, kojom bi se 11.juli/srpanj svake godine u Evropskoj uniji obilježio kao Dan žalosti i sjećanja na počinjene zločine. Cijeneći ugled EP želimo i očekujemo, da će u godini međukulturnog dijaloga prijedlog rezolucije podržati sve poslaničke grupe i velika većina poslanika EP, stoji u saopćenju Međunarodnog institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).