BiH
0

Prijedlog članova komisije za izbjeglice i raseljene osobe bit će upućen predsjedništvu BiH

FENA
Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića prihvatilo prijedlog za imenovanje članova Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH, te utvrdilo prijedlog Odluke o imenovanju ove komisije, koji će biti upućen Predsjedništvu BiH na usvajanje.

Vijeće ministara BiH danas je prihvatilo prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za imenovanje ministra Halilovića, njegovog zamjenika Slavka Marina, potpredsjednika RS-a Davora Čordaša i sekretara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomira Kovača za članove Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

Ranije su vlade entiteta i Brčko Distrikta BiH imenovale svoje predstavnike u ovu komisiju: ministra za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Omera Brankovića, savjetnika predsjednika Vlade RS-a Miladina Dragičevića, ministra raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edina Mušića, ministra okoliša i turizma Federacije BiH Nevenka Hercega i koordinatora u kabinetu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH Mihajla Jovanovića.

Vijeće ministara BiH pozvat će šefove misija UNHCR-a, OHR-a i OSCE-a u BiH da imenuju svoje predstavnike koji će učestvovati u radu Komisije kao posmatrači. Status posmatrača u Komisiji imaju i organizacije i udruženja koja se bave pitanjima izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, koje će na prijdlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH imenovati Predsjedništvo BiH.

Prema Zakonu o izbjeglicama i raseljenim osobama, Komisija je nadležna i za odobravanje projekata rekonstrukcije i povratka, nadzor nad finansijskom realizacijom odobrenih projekata rekonstrukcije i povratka, davanje smjernica za izradu podzakonskih akata kojima se regulira rad i organizacija Fonda za povratak.

Imenovanje Komisije je preduvjet za početak rada na odabiru konkretnih projekata rekonstrukcije u svrhu povratka u ovoj godini, saopćeno je danas iz Halilovićevog kabineta.