Željko Komšić
0

"Prijedlog budžeta bio je prevarantski"

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je Prijedlog budžeta institucija BiH za 2009. godinu, koji su odbili on i Haris Silajdžić, kao "prevarantski".

"Ovaj prijedlog budžeta bio je kreiran samo za puko preživljavanje institucija države BiH, a ni u kojem slučaju za neki napredak i poticaj ka naprijed, kao što bi trebalo", naglasio je Komšić u obraćanju putem svog internet bloga i Facebook stranice.

Komšić ukazuje na trenutno veliki problem s konceptom odnosa entitetskih vlasti prema državi.

"To je, između ostalog, i jedan od rezultata dogovora iz Pruda na osnovu kojeg su oba entiteta nemilosrdno krenula na uništavanje države BiH. Prema važećem zakonu, prvo se planiraju potrebe države, a ono što ostane dijeli se među entitetima. Međutim, tri premijera i njihova tri ministra finansija, koji sačinjavaju fiskalno vijeće, predložili su budžet institucija BiH za 2009. godinu, ali po mjeri entiteta", smatra on.

Komšić naglašava da je to protuzakonito, jer su prvo izračunali i obračunali potrebe entiteta, a tek su potom ostatak, odnosno "otpatke", zakonski i uokvirili, odnosno složili se da ti ostaci trebaju pripasti državi.

On je, međutim, istaknuo pozitivnu ulogu i stav državnog ministra finansija Dragana Vrankića koji je nesebično, ali i uzaludno, pokušao urazumiti premijere da su predložena sredstva nedovoljna za normalno funkcioniranje države BiH.

Komšić je predložio da se ne smanjuju stavke za potrebe ispunjavanja obaveza države nego da se smanje nemoralno visoke plaće.

"Ovo je posebno važno imajući u vidu da vojska, policija, granična služba... imaju mizerno male i destimulirajuće plate. Ovakvim budžetom direktno su onemogućene bilo kakve aktivnosti i obaveze države BiH prema EU i NATO-u", ocijenio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.