{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prije otvorenja svake javne institucije razgovarati sa osobama s invaliditetom

F
30.6.2015. u 13:19
60
5
Prije otvorenja svake javne institucije razgovarati sa osobama s invaliditetom
60
Trodnevna konferencija o povećanju pristupačnosti muzeja i galerija osobama s invaliditetom u okviru projekta "Osobe s invaliditetom u muzejima" u organizaciji Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica i Balkanske mreže muzeja počela je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.
Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da su svi dužni poštovati ljudska prava, što uključuje i prava osoba s invaliditetom.

"To znači da bi pristup kulturi trebali imati svi građani. Ali to je samo 'mrtvo slovo na papiru', prvenstveno zbog malih ulaganja u kulturu i nedostatka ljudskih resursa", objasnila je.

Predstavnica Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica Aida Salketić istaka je da javne institucije trebaju osobama s invaliditetom osigurati pristup kulturnom naslijeđu.

"Prije otvorenja svake javne institucije treba se prvo razgovarati s osobama s invaliditetom, jer se često prave prilagodbe u muzejima i galerijama bez konsultacija ove ciljane populacije, nakon čega se dešavaju propusti", objasnila je.

Također je dodala da je prvenstveno potrebno osigurati fizičku pristupačnost, što je ujedno i najskuplje.

Direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH Stefanie Altman-Winans kazala je da i Ambasada podržava ovaj projekt, jer je vrlo važno da svi imaju pristup kulturi i javnim institucijama.

Cilj radionice je da se ojačaju veze između muzeja i udruženja osoba s invaliditetom da bi se stvorila osnova za kvalitetniju saradnju u budućnosti.

Radionice se sastoje iz praktičnog i teorijskog dijela u okviru koje se učesnici upoznaju o mehanizmima produkcije i upotrebe taktilnih slika u muzejima i galerijama.

Radionice su do sada realizirane i u Mostaru, Zenici, Banjoj Luci i Tuzli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: