Godišnjica smrti
1.4k

Prije devet godina preminuo je profesor Nijaz Duraković

M. G.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Na današnji dan navršava se devet godina od smrti prof. dr. Nijaza Durakovića, prvog predsjednika SDP-a BiH i ratnog člana Predsjedništva RBiH.
Na svom Facebook profilu emotivnu poruku objavila je njegova kćerka Jasna Duraković, koju je popratila njihovom posljednjom zajedničkom fotografijom.

"Prođe punih devet godina kako si nas napustio, dragi tata. Ovo nam je bila posljednja zajednička fotografija, snimljena nekad krajem decembra 2011. Sjećam se da si mi tog dana rekao da ti je drago što nosim sina i da si sretan što ćeš dočekati unuka. Oči su sijale kad si u zanosu počeo pričati da ga možeš, kad malo poraste, voditi u ribu, naučiti ga da dobro šuta loptu i da zajedno zasadite još koju voćku u Blagaju. Nisi ga dočekao. Nedostaješ nam mnogo, dragi tata i žao mi je što ne možeš zajedno s nama podijeliti sreću i radost života u svim fazama njegovog odrastanja. Tvog unuka, malog Nijaza", napisala je Duraković na svom Facebook profilu.

Navela je da je ružno i tužno ovo "korona vrijeme" u kojem odrastaju djeca.

"Ali bez obzira na to i sada mi fališ, jer znam da bi se i u ovom ludilu nas dvoje zafrkavali o nečemu, garant o vakcinama, pronalazili im neku manu, i to ne zato što nećemo da primimo vakcinu, već zato što se oboje užasavamo igle, vađenja krvi i svega što ima veze s iglom. I sad ja okrenem glavu i preznojim se kad mi vade krv. Vrijeme prolazi, a trajni ožiljak ostaje, jer i danas mi nedostaješ toliko da me sve boli. Nadam se da ti je negdje gore ipak malo lakše i da s vremena na vrijeme proviriš da vidiš jesmo li dobri", navela je Duraković.

Nijaz Duraković je rođen u Stocu 1949. godine. Osnovu školu i gimnaziju završio je u svom rodnom gradu, a studij sociologije završio je 1971. na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, gdje je magistrirao 1975., a doktorirao 1979. godine. Bio je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija te istraživačkih radova.



Bio je predsjednik Saveza komunista Bosne i Hercegovine. Jedan je od osnivača Socijaldemokratske partije (SDP) te Socijaldemokratske unije. Bio je i član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije na našu zemlju.