Jablanica
1k

Prije 77 godina počeo je protunapad partizana u Bici na Neretvi

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na današnji dan, prije tačno 77 godina, počeo je protunapad partizana u Drugom svjetskom ratu protiv združenih njemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi.

Ova bitka, nazvana Bitka za ranjenike, proglašena je najhumanijom u historiji ratovanja, a i danas se ističe kao primjer ljudskosti i etičnosti u odnosu prema ranjenicima.

Bitka na Neretvi, na ovim prostorima nazivana i Četvrtom neprijateljskom ofanzivom, trajala je od januara do aprila 1943. godine. Njemački okupator je s ustašama i četnicima pokušao uništiti vrhovni štab Narodnooslobodilačke borbe i pobiti 4.000 ranjenika.

Procjenjuje se da je više od 150.000 vojnika napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici. Uprkos teškim gubicima i taktičkoj pobjedi Sila osovine, partizani su osigurali sigurnost svojoj komandi, bolnici i svim ranjenicima - zbog čega se ova bitka naziva i Bitkom za ranjenike.

Snimljen je i film "Bitka na Neretvi" u režiji Veljka Bulajića koji je imao veliki uspjeh kod nas i u svijetu i spada u red najgledanijih ratnih filmova u historiji svjetske kinematografije. Uz brojne nagrade film je 1969. nominiran za nagradu Oscar među pet najboljih stranih filmova.

U krugu Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" zatekli smo nekoliko posjetitelja među kojima su i dva posjetitelja iz Kiseljaka koji su nam rekli da su danas slučajno svratili do Jablanice, odnosno da im je prva ideja bila posjetiti Konjic.

Kako kažu, uopće nisu znali da se danas obilježava godišnjica Bitke za ranjenike, a da im je poznato da se na ovom mjestu snimao film "Bitka na Neretvi". Ipak, na Spomen-obilježju "Bitka za ranjenike na Neretvi" položen je svjež vijenac Pokreta YU centar Tito i SUBNOR-a iz Novog Sada i Beograda.