Uništeno pisano blago BiH
1.2k

Prije 30 godina zapaljena je sarajevska Vijećnica i dva miliona knjiga

FENA
Simbol grada i jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda, Vijećnica, za vrijeme opsade Sarajeva više puta je bila granatirana, a 25. augusta, prije tačno 30 godina, granate ispaljene s agresorskih položaja prouzrokovale su veliki požar u kojem je unutrašnjost objekta u potpunosti izgorjela.

Vijećnica, koja je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bila Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) i koja je predstavljala okupljalište studenata i svih ljudi željnih znanja, izgorjela je tog 25. augusta u samo nekoliko sati, a sa njom je nepovratno uništeno i pisano blago Bosne i Hercegovine.

U požaru je izgorjelo skoro 80 posto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, časopisa kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče historiji Bosne i Hercegovine.

Iako su građani i zaposlenici pokušali spasiti određeni dio fonda, požar koji je zahvatio Vijećnicu bilo je gotovo pa nemoguće kontrolirati, a dodatni problem predstavljala je i konstantna snajperska paljba s položaja Vojske RS-a na brdima oko Sarajeva.

Upravo 25. august 1992. godine predstavljao je jedan od emotivno najtežih dana za sve stanovnike Sarajeva kao i za sve ljude kojima je Vijećnica predstavljala simbol grada i svojevrsni centar znanja.

Bogat program obilježavanja 30. godišnjice od spaljivanja pripremili su uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koji će biti održan 25. augusta.

Na početku obilježavanja, gostima će se obratiti direktor NUBBiH Ismet Ovčina, zamjenik visokog predstavnika u BiH i šef političkog i fiskalnog odjela Tobias Privitelli, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku FBiH Jasmin Branković te izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Amel Suljović.

"Dio programa planiran je i za prisjećanje tog dana, kojem su svjedočili nekadašnji uposlenik Duško Toholj, koji je spašavao knjige te jedan od vatrogasaca Omer Šetić", kazao je Ovčina za Fenu. 

Između ostalog, dodao je, bit će predstavljena i publikacija "NUBBIH - Vijećnica - U potrazi za identitetom" te će biti dodjeljene zahvalnice istaknutim radnicima Enesu Kujundžiću, Amri Rešidbegović, Dušanu Toholju, Nevenki Hajdarović te Bediti Islamović.

Također, koncertom savremene i umjetničke muzike No Borders Orchestra koji će se održati 26. augusta, Gradska vijećnica u Sarajevu u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i Narodnim pozorištem u Sarajevu obilježit će 30. godišnjicu od stradanja sarajevske Vijećnice.