Štitili dječaka
98

Prije 30 godina tri italijanska novinara su ubijena dok su prenosili priču o djeci Mostara

B. H.
Foto: Fondazione Luchetta Ota D’Angelo
Foto: Fondazione Luchetta Ota D’Angelo
Članovi italijanske državne televizije RAI Marco Luchetta, Alessandro Saša Ota i Dario D’Angelo ubijeni su prije tačno 30 godina 28. januara 1994. godine granatom Hrvatskog vijeća obrane dok su izvještavali o stradanju djece tokom agresije na Mostar.

Ova tri novinara su prije 27 godina u gradu na Neretvi snimala dokumentarac o djeci žrtvama rata nastojeći dostojno obaviti svoje novinarske dužnosti.

Taj projekt nažalost nisu uspjeli završiti jer su ubijeni u dvorištu stambenog kvarta u Fejićevoj ulici u Mostaru u eksploziji granate ispaljene s položaja Hrvatskog vijeća obrane.

Prema svjedočenjima, ova tri hrabra reportera su formirajući štit vlastitim tijelom samim čudom spasili život intervjuisanom dječaku.

Luchetta, Ota i D'Angelo radili su u uredu RAI-TV-a u gradu Trstu, nedaleko od onoga što je do odcjepljenja Slovenije bilo granica Italije s Jugoslavijom. Prije rasporeda u Mostar, nekoliko su puta bili u Bosni i Hercegovini kako bi izvještavali o ratu.

Smrt Luchette, Ota i D'Angela ostavila je snažan dojam na talijansku javnost. Novinar RAI-ja Walter Skerk rekao je da su oni prvi talijanski novinari poginuli u ratu nakon dugo vremena, a njihove kolege u medijima reagirale su veoma emotivno.

U znak sjećanja na njihov lik i djelo na mjestu stradanja je postavljena spomen-ploča koju su godinama posjećivale brojne domaće i strane delegacije, ali i građani i posjetioci Mostara koji su čuli za ovu priču.

Za njihovu smrt nitko nikada nije procesuiran.

Oni su među više od 40 domaćih i stranih novinara i medijskih radnika koji su ubijeni tokom rata u BiH.