Stradalo 29 civila
1.4k

Prije 29 godina pripadnici Armije RBiH počinili su zločin nad Hrvatima Uzdola kod Prozora

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnji dan, 14. septembra 1993. godine, pripadnici Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH, u Uzdolu nedaleko od Prozora počinili su ratni zločin nad Hrvatima ovog područja.

Naime, 14. septembra 1993. godine, tokom sukoba ARBiH sa Hrvatskim vijećem odbrane, pripadnici Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH pod komandom Envera Buze u ranim jutarnjim satima izvršili su napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 29 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala samo deset godina, a najstarija 87 godina.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve zločina u Uzdolu danas su ovo mjesto posjetili i zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ivica Jerkić.

Polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjem žrtvama, u memorijalnom centru u Uzdolu, te misom zadušnicom, obilježena je 29. godišnjica zločina nad 29 civila i 12 pripadnika Hrvatskoga vijeća odbrane, kojeg su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine 14. septembra 1993. godine počinili u župi Uzdol, u općini Prozor-Rama.

U ovom slučaju, Sud Bosne i Hercegtovine donio je drugostepenu presudu kojom je Enver Buza v.d. komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, osuđen na osam godina zatvora.

"Apelaciono vijeće je, cijeneći dokaze, utvrdilo da je optuženi, kao nadređena osoba, sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima bataljona koji su, pod neposrednom kontrolom optuženog, izvršili napad na Uzol i ubili 27 civila, nečinjenjem počinio krivično djelo", kazao je prošle gdoine predsjedavajući Apelacionog vijeća sudija Tihomir Lukes.