Tužna godišnjica
238

Prije 27 godina poginuo je heroj Enver Šehović

A. B.
Povodom obilježavanja 27. godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata, generala Armije Republike BiH Envera Šehovića, ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica je položio cvijeće na mezar generala Šehovića u haremu Alipašine džamije.

Šehović je poginuo u odbrani brda Žuč 27. jula 1993. godine. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina u općini Foča. Sa 15 godina Šehović je u Sarajevu upisao Srednju vojnu školu, a zatim Vojnu akademiju u Beogradu. U 25. godini pridružio se Teritorijalnoj odbrani BiH.

Šehović se proslavio komandujući 1. Slavnom kasnije Viteškom motorizovanom brigadom koja je postala jedna od najuspješnijih i na ratištu van Sarajeva.

Među borcima Prve slavne i Druge viteške brigade koje su osvajale i odbranile Žuč bio je najveći broj dobitnika ratnog priznanja Zlatni ljiljan u Armiji BiH.

Brdo Žuč je bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Samo u julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i policajaci iz PU Novo Sarajevo.