Zločin "Osvetnika"
84

Prije 26 godina odvedeni i ubijeni Bošnjaci Sjeverina, do sada pronađeno samo jedno tijelo

Piše: E. A.
Pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" koje je predvodio osuđeni ratni zločinac Milan Lukić, prije 26. godina u Sjeverinu kod Rudog iz autobusa koji je saobraćao na relaciji Rudo - Priboj oteli su 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije koji su tog dana krenuli na posao.

Kamionima su transportovani u višegradsku banju Vilina Vlas gdje su mučeni, a nakon toga i ubijeni. Do danas su pronađeni ostaci samo jedne od žrtava. U potrazi za pravdom i čuvajući sjećanja na najmilije, njihove porodice i prijatelji svake godine obilježe godišnjicu zločina u Sjeverinu. U rijeku Lim i danas je spušteno cvijeće, a nadležnim upućeni apeli da nalogodavce privedu pravdi.

Slučaj Sjeverin je prvi slučaj zločina u kojem su žrtve bili građani tadašnje SRJ, a da država čiji su građani oteti, decenijama šuti.

Ivana Žarić iz Fonda za humanitarno pravo iz Beograda obraćajući se porodicama žrtava kazala je kako ni 26. godina poslije otmice u Sjeverinu nema pravde.

"Ja moram da vam kažem da četvrt vijeka nakon otmice vaših sinova, očeva, majki i braće mi i dalje nismo korak do pravde", poručila je Žarić.

Naime, osim procesuiranja pet učesnika otmice, među kojima je i Milan Lukić, Srbija nije ništa učinila kako bi se pravdi priveli nalogodavci. Također, nikada nije priznala ni status civilnih žrtava rata otetim osobama, negirajući pri tom bilo kakvu umješanost u otmicu.

Dok istraga tapka u mjestu porodice i dalje tragaju za posmrtnim ostacima apelujući na sve koji imaju bilo kakve informacije o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci otetih Bošnjaka u Sjeverinu, da to kažu.

Omer Hodžić imao je tek 10 godina kada je iz autobusa izveden njegov otac Medo.

"Srbija nikada nije pristala na reparaciju porodicama žrtava niti je nestalim Bošnjacima priznala status civilnih žrtva rata. Nema pravde pred domaćim sudovima, pokušavamo je još od 2016. godine pronaći pred sudom u Strasburu. Sama činjenica da nam nisu vratili predmet daje nam nadu da ćemo tamo ipak pronaći pravdu", kaže Omer.

Ogorčen je i Dževad Koldžić, čija je majka Mevlida Koldžić među otetim u Sjeverinu.

"Za koju godinu ovdje neće imati ko doći, majke umiru, godine prolaze", kaže Koldžić.

U Sjeverinu je sagrađeno spomen obilježje otetim Bošnjacima, ali bolna je činjenica da njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

"Imamo ovo spomen obilježje, ali nemamo kosti onih koje su odveli, ne znamo kuda i gdje su ih bacili", kaže Ekrem Hadžić, predsjednik Udruženja za povratak u Sjeverin.