BiH
25

Prije 21 godinu granatom s Vraca ubijeno je osmero Sarajlija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije dvadeset i jednu godinu sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području naselja Vraca ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm koja je eksplodirala na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana i usmrtila osam, dok je deset Sarajlija teže ili lakše ranjeno.

U znak sjećanja na poginule Sarajlije, danas su delegacije Kantona Sarajevo, općina, udruženja, porodice poginulih, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mjestu masakra odali počast poginulima.

Na današnji dan 1993. godine ubijeni su Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić, Dino Šipilović.

Predstavnica Vlade Kantona Sarajevo Zejna Avdić podsjetila je ovom prilikom da su građani Sarajeva, nastojeći samo da prežive, bili ubijani, u redu za vodu kod Pivare, Daira, na Dobrinji, Ferhadiji, Bistriku, tokom sankanja djece na Alipašinom polju, na pijaci Markale...

"Okupili smo se ovdje, na ovom mjestu da se sjetimo naših ubijenih sugrađana i svih nevinih žrtava kako bi ih sačuvali od zaborava, jer zaborav je grijeh i saučestvovanje u zločinu", kazala je Avdić.

Malik Krivić, brat Amira Krivića, koji je u 27. godini života poginuo od granate na ovom mjestu, svake godine odaje počast svome bratu i svim građanima koji su ubijeni.

"Oni koji su izgubili svoje najmilije ne mogu nikada zaboraviti, mogu oprostiti, ali zaboraviti ne. Sin mog rahmetli Amira je danas odrastao čovjek, oženio se prije par mjeseci", kazao je Krivić.