BiH
2

Prije 118 godina u Sarajevu je uključena prva električna rasvjeta

Klix.ba
Ulice i mostovi u Sarajevu na 118. godišnjicu uvođenja javne rasvjete (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je 3. i 4. aprila 1895. godine prvi put probno uključena električna rasvjeta. U probnom paljenju zasjali su električni fenjeri u Koševskoj ulici, Ćemaluši do Ferhadije i Čekrekčinici.

Električni fenjeri zamijenili su plinske koji su se koristili od 1914. godine. Nakon probnog, pravo električno osvjetljenje uvedeno je 1. maja 1895. na Apelovoj obali, zajedno sa pokretanjem prvog električnog tramvaja.

Sarajevo je električnu rasvjetu ulica, javnih objekata i stanova, a zatim i pokretanje industrijskih pogona dobilo prije mnogih evropskih gradova - Londona, Pariza, Ljubljane i 12 godina prije Zagreba.

Za osvjetljenje na ulicama u Sarajevu do 1895. godine koristili su se uglavnom fenjeri na ulje, ali po uzoru na ulice u New Yorku, austro-ugarska uprava u Sarajevu se odlučila na izgradnju prve električne centrale, a samim tim i električne rasvjete na ulicama.

Početkom 1893. godine počela je izgradnja centrale na Hisetima uz Miljacku, a nakon 1. maja 1895. godine postavljene su instalacije u najvažnijim ulicama i objektima u gradu.