Centralna izborna komisija
0

Prijavu za učešće na izborima podnijele 83 političke stranke

SRNA
Prijavu za ovjeravanje učešća na oktobarskim lokalnim izborima u BiH Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) podnijele su 83 političke stranke, 300 nezavisnih kandidata, 36 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, pet udruženja i dvije grupe građana.

Rok za prijavljivanje trajao je od 8.maja i istekao je juče u 16.00 časova.

SNSD – Milorad Dodik podnio je prijavu za ovjeravanje učešća u 89 izbornih jedinica, SDS u 72, Socijalistička partija u 67, Demokratski narodni savez u 66, a PDP u 64 izborne jedinice.

SDP BiH podnio je prijavu za ovjeravanje učešća u 118 izbornih jedinica, SDA u 106, Narodna stranka "Radom za boljitak" u 90, dok je HDZ BiH podnio prijavu za 67 izbornih jedinica.

Prema redoslijedu izbornih aktivnosti, CIK BiH do 9. juna treba da završi ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa za učešće na izborima.

Na osnovu odluke CIK-a, 7. oktobra u BiH će biti održani izbori za 61 skupštinu opštine u Republici Srpskoj, 78 opštinskih vijeća u Federaciji BiH, 139 načelnika opština u BiH, Skupštinu Brčko distrikta i Skupštinu grada Banjaluke, te za gradonačelnika Banjaluke.