BiH
0

Prijavljeno 7 osoba zbog navodnih ratnih zločina nad srbima

FENA
Banjalučka policija podnijela je danas izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su po komandnoj odgovornosti počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva na području općine Kupres te, kako je saopćeno, odvođenje u logore na prostoru BiH i Hrvatske.

Opisana krivična djela su učinjena tako što su prijavljene osobe, čija imena, niti inicijali nisu saopćeni, za vrijeme trajanja oružanog sukoba na prostoru Bosne i Hercegovine, od 3.aprila do 14.maja 1992. prilikom i nakon izvođenja borbenih djejstava na području općine Kupres, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava sadržanih u odredbama Ženevske konvencije, na području te, kao i općina Ljubuški i Tomislav-Grad, i na prostoru Republike Hrvatske u bivšoj kasarni Jugoslavenske narodne armije ''Lora'' u Splitu i bivšoj kasarni u Zadru, osnivali logore za stanovništvo.

U saopćenju CJB Banja Luka se navodi da je u navedeno vrijeme ubijeno 19 civila srpske nacionalnosti i 20 pripadnika Teritorijalne odbrane Kupres.

U tom periodu 18 osoba je odvedeno u logore i to u četiri logora na području BiH i dva na području Republike Hrvatske.

Te osobe se i danas vode kao nestale.