{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijavljeni zbog pucanja po Sarajevu iz kasarne "M. Tito"

S
7.7.2011. u 14:39
0
4
Prijavljeni zbog pucanja po Sarajevu iz kasarne "M. Tito"
0
Prijavljeni zbog pucanja po Sarajevu iz kasarne "M. Tito"
Foto: Arhiv
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Tužilaštvu BiH Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela ratnog zločina u periodu od aprila do juna 1992. godine.
Naime, iz kasarne "Maršal Tito" svakodnevno su vršena dejstvovanja iz vatrenog i topničkog naoružanja po sarajevskim naseljima Marijin Dvor, Pofalići, Velešići, kao i drugim dijelovima grada, od čijih posljedica je ubijeno i ranjeno više civila, te oštećeno mnoštvo civilnih objekata.

Tako je 15.04.1992., ispred stambene zgrade u tadašnjoj ulici Bratstva i jedinstva, kod broja 33 ubijen Samir Mešetović, a 29.05.1992. ubijen Ibrahim Bulbul, krećući se vozilom kroz istu ulicu. U sarajevskom naselju Pofalići, 22.04.1992. ranjen je Remzo Kadić.

Također, iz pravca kasarne pucano je i na vozila Hitne medicinske pomoći, te je tako 17.5.1992. u tom vozilu ubijena doktorica Silva Rizvanbegović, a vozač Salih Krečo je teško ranjen. Zgrada Željezničke stanice Sarajevo je od posljedica dejstava iz kasarne "Maršal Tito" djelomično razrušena i zapaljena.

Istražitelji Odsjeka za ratne zločini utvrdili su da su osobe M.B., A.M., R.G., S.S., NJ.K., I.D., Ž.D., D.T., D.S. i Ž.J. u svojstvu komandnog kadra, odnosno u svojstvu nadređenih pripadnicima tadašnje JNA u kasarni ''Maršal Tito'' počinili krivično djelo ''Individualna i komandna odgovornost (čl. 180 st. 2 KZBiH), jer su znali za ubistva i ranjavanja građana Sarajeva, razaranje civilnih objekata i dejstvovanje na objekte posebno zaštićene međunarodnim pravom, a propustili su preduzeti nužne i razumne mjere da spriječe počinioce u činjenju krivičnih djela.

Također, istražitelji su utvrdili da su I.D. i Ž.S. počinili krivično djelo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" (čl. 173 st. 1 tačka a) st. 2 tačke a) i b) KZBiH), jer su lično dejstvovali iz vatrenog oružja na civile i vozila Hitne pomoći.

Prijavljeni R.T. počinio je krivično djelo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" (čl. 173 st. 1 tačka a) st. 2 tačke a) i b) KZBiH), jer je lično dejstvovao iz vatrenog oružja po naselju Pofalići, dok se trinaestoprijavljeni tereti za isto krivično djelo, jer je lično pucao iz ručnog bacača raketa po civilnom automobilu koji se kretao sadašnjom ulicom Zmaja od Bosne.

Također, prijavljeni su NN pripadnici tadašnje JNA koji su u to vrijeme bili smješteni u predmetnoj kasarni, a koji su u svojstvu podređenih počinili krivična djela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" (čl. 173 st. 1 tačka a) st. 2 tačke a) i b) KZBiH) i "Povreda zakona i običaja ratovanja" (čl. 179 st. 1 i st. 2 tačka c) KZBiH).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: