{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijavljeni direktori zbog utaje poreza i falsifikovanja isprava

F
23.1.2008. u 13:13
0
0
Prijavljeni direktori zbog utaje poreza i falsifikovanja isprava
0
Prijavljeni direktori zbog utaje poreza i falsifikovanja isprava
Centar javne bezbjednosti Bijeljina podnio je Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv A.R. (1949.), direktorice PP „Milbro“ Međaši, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa.
Prijavljena je uvozila raznu vrstu robe koju je prodavala preduzećima DD „Osmanović Braco“ iz Srebrenika, ODP „Una“ iz Kozarske Dubice i ODGP „Betonski proizvodi“ iz Banje Luke, a promet nije evidentirala u knjigovodstvo svog preduzeća, nije obračunala i uplatila porez na promet u iznosu od 126.528 KM, što je u suprotnosti sa Zakonom o akcizama i porezu na promet.

Time je pričinila materijalnu štetu budžetu RS-a za navedeni iznos.

Također, direktorica nije prijavila zakonito stečeni prihod, koji je po zakonu dužna da prijavi, a iznos obaveze koju je izbjegla da plati veći je od 50.000 KM.

Bijeljinska policija je drugi izvještaj podnijela protiv M.G. (1957.), direktora OŠ „Veljko Čubrilović“ u Priboju, općina Lopare, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju s krivičnim djelom falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

On je od 2001. do 2005. iskoristio svoj službeni položaj i stavio svoj potpis i pečat škole na poslovne isprave neistinitog sadržaja, koje je potom upotrijebio kod banke u blagajničkom poslovanju, ostvarujući protivpravnu imovinsku korist za sebe od 14.812,50 KM, za sekretara škole R.R. 4.050 KM, istovremeno nanoseći štetu školi i budžetu RS-a od 18.962 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: