FUP
0

Prijavljene dvije osobe zbog korupcije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na temelju prikupljenih saznanja od nekoliko osoba da su žrtve korupcije, službenici Federalne uprave policije su, u saradnji s Tužiteljstvom BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, proveli višemjesečnu istragu nakon koje je danas Tužiteljstvu BiH dostavljen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv dvije osobe.

Prijavljeni su: D.H. (1976) i H.H. (1941), oba iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi, odnosno kazneno djelo pomaganja a u vezi s primanjem dara i drugih oblika koristi u pomaganju.

Postoji osnovana sumnja da su navedeni počinili kaznena djela na način da su radi pribavljanja protupravne imovinske koristi od grupe investitora tražili više od dva miliona KM na ime dara da bi se izvršilo usvajanje izmjena i dopuna regulacionog plana.

Nadalje, postoji osnovana sumnja da je D.H., nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja i utjecao na neusvajanje izmjena i dopuna regulacionog plana, čime je, zbog zaustavljanja investicije vrijedne oko 350 miliona KM, nanio štetu proračunu općine za neutvrđeni iznos.

U toku su daljnje kriminalističko-operativne radnje na ovom predmetu, saopćeno je iz Federalne uprave policije.