Policija istražuje
568

Prijavljena oštećenja na džamiji Aladža, povratnici sumnjaju da je neko pucao

E. A.
Oštećenja koja su primjećena na munari Aladže (Foto: Klix.ba)
Oštećenja koja su primjećena na munari Aladže (Foto: Klix.ba)
Bošnjački povratnici u Foču su prijavili policiji oštećenja na džamiji Aladža, jer su komadi betona otpali s munare. Prema svjedočenju pojedinih, postoji sumnja da je neko koristio vatreno oružje.

Imam Aladže i jedan od džematlija povratnika su, kako je rečeno za Klix.ba, prije dvije noći oko 17 sati navodno čuli pucnjeve i potom se uputili do džamije. Ispod munare su primijetili da su komadi betona otpali s munare i da su evidentna oštećenja.

Slučaj su prijavili policiji, koja je jutros obavljala uviđaj. Za sada nema potvrde da je neko pucao, osim izjave imama i jednog džematlije, koji su navodno čuli pucanj, te sumnje istražitelja.

Oštećenja koja su primjećena na munari Aladže (Foto: Klix.ba)
Oštećenja koja su primjećena na munari Aladže (Foto: Klix.ba)

Jedan od mještana za Klix.ba je kazao da je policija sinoć izašla na teren, ali zbog slabe vidljivosti forenzičko ispitivanje su odgodili za jutros.

"Jutros su dvojica forenzičara bili na terenu i oni su nam kazali da sumnjaju da su oštećenja na munari nastala od metka. Napravili su fotografije i poručili da će pokušati pronaći zrno. Postoji indicija da je neko pucao iz smjera stadiona koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za sada postoji 'otisak metka' i obrušeni beton, a čahura nije pronađena", ispričao je za Klix.ba jedan do mještana koji je razgovarao s forenzičarima koji su jutros vršili uviđaj.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U Foču je jutros stigao i goraždanski muftija Remzija Pitić, a za detaljnije informacije sačekat će se okončanje istrage.

Aladža džamija sagrađena je polovinom 16. stoljeća i jedna je od najstariji u BiH. Ova džamija predstavlja jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Obnovljena je i svečano otvorena u maju 2019. godine.