BiH
17

Prijavljena 744 kvara: Javna rasvjeta u lošem stanju u KS, radnici Parka rade na popravci

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na području Kantona Sarajevo postoji veliki broj kvarova kada je u pitanju javna rasvjeta. Odlukom Vlade KS od 25. septembra za održavanje javne rasvjete zadužen je KJKP Park koji se uhvatio u koštac s problemom koji je prije rješavalo šest privatnih firmi.

Kako nam je rekao Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, zbog formalno-pravnih razloga nisu mogli izabrati preduzeće za održavanje javne rasvjete. Dokumentacija od šest firmi koje su održavale javnu rasvjetu u KS izgorila je u požaru nastalom tokom februarskih protesta. U trenutku kada je KJKP Park preuzeo ovaj zadatak rasvjeta se nije održavala od jula ove godine.

"Kada je KJKP Park preuzo održavanje bilo je prijavljeno 588 kvarova u KS, a u oktobru je prijavljeno dodatnih 156 kvarova. Do sada je otklonjeno oko 30 posto ovih kvarova, a nakon što ministartsvo u naredna dva dana izvrši početnu uplatu od 50.000 KM onda će se pristupiti poptunoj realizaciji programa jer će biti uposlena i dva VKV radnika koja su potrebna Parku za ovakve poslove", rekao je ministar Petrović za Klix.ba.

Najviše kvarova prijavljeno je u općinama Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Građani svakodnevno prijavljuju nove kvarove. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS dnevno primi 50 telefonskih poziva - urgencija za otklanjanje kvarova.

"Imamo realne probleme, ali očekujemo efikasniju realizaciju kada sve riješimo. Nakon što 31.12. izvršimo analizu znat ćemo da li će KJKP Park ostati na održavanju ili će to preuzeti neko drugi", rekao je Petrović.

Također, s obzirom na veliki broj poziva građana urgirano je i za popravak rasvjete na Darivi, općina Stari Grad, koju građani KS koriste za rekreaciju.

Ukoliko želite prijaviti kvar na javnoj rasvjeti u Kantonu Sarajevo to možete učiniti putem Centra za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom na broj telefona 033/ 564-444 ili e-maila [email protected], koji po prijavi kvara izdaju nalog preduzeću Park za intervenciju na terenu.