FUP
0

Prijave zbog posjedovanja i konzumiranja droga

FENA
Provodeći koordinirane aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe droga, policijski službenici Federalne uprave policije su 18. decembra Tužilaštvu BiH podnijeli službeni izvještaj protiv M. M. (1965.), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštenog prometa drogama.

MUP Republike Hrvatske je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio ovo krivično djelo spomenutu osobu lišio slobode, a policijski službenici Federalne uprave policije su, u saradnji s hrvatskim MUP-om pretresli kuću koju je on koristio na području BiH, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Pretresom su pronađena četiri paketa suhe zeljaste materije omotane u providnu foliju, koja svojim izgledom asocira na drogu canabis te nekoliko sim kartica.

Istog dana, službenici FUP-a su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeli službeni izvještaj protiv dviju osoba - A. M. (1978.) i J. D. (1980.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo posjedovanja i omogućavanja uživanja droga. Izvještaj je podnesen i protiv D. B. (1984.) i T. S. (1982.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nepružanja pomoći.

Spomenute osobe i A. B. konzumirale su drogu koju je nabavio A. M., nakon čega je A. B. podlegao.

Kada su utvrdili da je A. B. mrtav nisu o tome obavijestili nadležnu zdravstvenu ustanovu, nego su ga prebacili u vikend kuću jednog od njihovih poznanika koji je o svemu obavijestio nadležne organe.

U toku su kriminalističko-operativne aktivnosti.