BiH
0

Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Dana 20.08.2008, u Sarajevu je održana Osnivačka skupština Udruženja Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini, na kojoj je izglasan Statut i izabrano rukovodstvo Udruženja. Za predsjednicu Udruženja je izabrana Maja Štabek, a za podpredsjednicu Maida Šabeta.

Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini su neprofitna, nevladina organizacija čiji je krajnji cilj ukidanje svih oblika zlostavljanja, mučenja, okrutnosti, eksploatacije i ubijanja životinja od strane ljudi, kroz promociju ideje prava životinja, vegeterijanstva, podizanja svijesti kod ljudi, a koja nalaže human odnos prema životinjama i prirodi uopšte.

Planirano područje djelovanja uključuje aktivnosti i zalaganje za hitno donošenje zakona o zaštiti životinja na nivou Bosne i Hercegovine, izmjene postojećih praksi u cilju bolje zaštite životinja, aktivnosti i zalaganje za prava i zaštitu napuštenih životinja, divljih životinja i njihovih staništa, laboratorijskih životinja, ugroženih i zaštićenih vrsta, životinja u prehrambenoj industriji, industriji kože, krzna, vune i svile, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, zabavnoj industriji, lovu i ribolovu, promoviranje vegeterijanstva, etike i zdravlja u prehrani.

"Želimo doprinijeti stvaranju mreže nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini te surađivati sa istim, koje će kroz djelovanje na lokalnom nivou i u partnerskom odnosu sa vlastima uticati na iskorjenjivanje postojećih nehumanih praksi u odnosu prema životinjama u Bosni i Hercegovini. Odsustvo istih u Bosni i Hercegovini, te potpuno ignoriranje svjetskih trendova i evropske priznate prakse na polju zaštite životinja su i doveli našu zemlju na crne liste najznačajnih svjetskih udruženja za zaštitu životinja poput PETAe, WSPAe, RSPCA", saopšteno je iz udruženja.

"Svjedoci smo svakodnevnog nasilja i dehumanizacije našeg društva u svim segmentima. Prihvatanje zaštite životinja kao značajnog društvenog pitanja smatramo neophodnim i kompatibilnim općoj borbi protiv nasilja. Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini propagirajući nenasilje, brigu, odgovornost prema životinjama i poštivanje njihovog prava na život u svakom obliku, te educirajući širu javnost, vodeći kampanje, žele doprinijeti prevenciji i smanjenju nasilja među ljudima i krajnje neophodnoj humanizaciji našega društva. Naš odnos prema životinjama je refleksija odnosa prema nama samima. Stoga, mijenjajmo našu zemlju na bolje, mijenjajmo naš odnos prema prirodi i nama samima, poštujmo život i pravo na život svih", zaključuje se u saopštenju novoosnovanog Udruženja Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini.