BiH
2

Prijatelji životinja u BiH protestirali protiv pokolja tuljana u Kanadi

FENA
Prijatelji životinja u BiH danas u 12 sati ispred Kanadske ambasade u Sarajevu održali su protest protiv pokolja tuljana u Kanadi.

Prijatelji životinja u BiH pridružili su se svjetskim protestima i održali mirni protest protiv pokolja tuljana u Kanadi kako bi skrenuli pažnju na stravičan masakar koji se dešava u zemlji koja je u toku priprema Zimskih olimpjskih igara 2010. Tom prilikom uručena je i protesna nota ambasadoru Davidu Hutchingsu, a pozvan će biti i vankuverski olimpijski organizacijski komitet da pomogne u zaustavljanju masakra tuljana u Kanadi.

Ovim se BiH prvi put pridružila ostatku svijeta u protestima, saopćeno je iz Prijatelja životinja u BiH.

Prijatelji životinja u BiH ovom prilikom su pokrenuli i potpisivanje internacionalnog pisma za zaustavljanje masakra nad tuljanima u Kanadi te peticije da Bosna i Hercegovina zabrani uvoz krzna od tuljana i time se pridruži zemljama koje su to već učinile, poput Meksika, SAD-a, Grenlanda, Holandije, Belgije, Italije, Hrvatske, a sve u cilju zatvaranje EU kao tržišta za ove krvlju natopljene proizvode.

Kanadski komercijalni lov na bebe tuljane zbog njihovog bijelog krzna predstavlja najveći pokolj morskih sisavaca na svijetu u kojem se godišnje, pogotovu u toku marta i aprila, ubije oko 350.000 tuljana. Kanadska vlada dozvoljava lovcima da ubijaju bebe tuljane stare samo oko 12 dana, pred njihovim majkama, nakon čega se ubijene životinje vuku po ledu, njihovo krzno se s njih dere, a nalazi pokazuju da su bebe žive oderane u 42 posto slučajeva, dok je 95 posto ubijenih tuljana beba starosti manje od četiri sedmice.

Tuljanima prijeti izumiranje ne samo zbog pohlepe za njihovim krznom nego i uslijed efekta globalnog zatopljenja koje uništava led na kojem njihovi potomci dolaze na svijet. 350.000 beba tuljana u Zaljevu svetog Lovrijenca, Newfoundlandu i Labradoru bivaju na najokrutniji način lovljene i ubijene zbog profita. Na svakog ubijenog tuljana, još jedan je ubijen i nestao pod ledom. Samo u protekle tri godine krajnje okrutnim metodama - razbijanjem glave harpunima ili, rjeđe, hicima iz pušaka - ubijeno je preko milion 'harfastih' tuljana, stoji u saopćenju.

Protesti protiv ovogodišnjeg masakra tuljana održavaju se 14. i 15. marta u više od 30 gradova svijeta.

Organizaciji brojnih protesta ujedinjeno pristupaju najveće svjetske organizacije za prava i dobrobit životinja - PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), HSUS (Humane Society of the United States), Sea Shepherd Conservation Society, IFAW (International Fund for Animal Welfare), WSPA (World Society for the Protection of Animals), IDA (In Defense of Animals), Harpseals.org i drugi.

Životinje će se ubijati zbog njihovog krzna sve dok postoji potražnja tržišta za njim. Iz toga razloga stajemo u odbranu tuljana, te izražavamo nadu da će se suosjećanje nad patnjom životinja u okrutnosti krznarske industrije probuditi kod sve većeg broja ljudi, ne zaustavljajući se samo na bebama tuljana, već na svim životinjama lovljenim i uzgajanim zbog krzna. Želimo vjerovati da je BiH na dobrom putu, usvojivši Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji uvodi zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna. Zabrana komercijalnog uvoza koža, kožnih prerađevina i drugih proizvoda porijeklom od vrsta Cystophora cristata - tuljan mjehuraš i Phoca groenlandica - grenlandski tuljan, vrsta tuljana na kojima se u ovome trenutku na istočnom obalama Kanade vrši komercijalni lov je naš sljedeći imperativni cilj, poručuju iz Prijatelja životinja u BiH.