Dolazak Embel Rive
0

Prijatelji životinja traže zabranu cirkusa u BiH

Sarajevo-x.com
Tragom informacija da je Cirkus "Embel Riva" najavio ulazak u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, udruženje Prijatelji životinja BiH zahtijeva od Ureda za Veterinarstvo BiH da bez odlaganja zabrani ulazak ovog kao i drugih cirkusa sa životinjama u BiH.

Kao rezultat kampanja i educiranja ljudi, cirkusima čije predstave uključuju životinje zabranjeno je nastupanje u mnogim područjima svijeta, pa tako Zakonom i u BiH, navode u udruženju.

Zakono o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH decidno zabranjuje cirkuse sa životinjama, precizno Član 3. zabranjuje mučenje životinja i njihovo izlaganje stresu, patnji, strahu, dok Član 4 cc) između ostalog decidno zabranjuje držanje životinja u cirkusima i cirkuske tačke sa životinjama.

"Očekujemo da Ured bez odlaganja propiše zabranu ulaska ovom i svim drugim cirkusima u kojima se drže i koriste životinje u predstavama. Zakon je jasan i ne ostavlja niti malo manevarskog prostora za presedane bilo koje i kakve vrste, te bi svako drugo djelovanje predstavljalo kršenje Zakona i potpunu kapitulaciju Ureda za veterinarstvo BiH, kao najmjerodavnijeg organa za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog Zakona.

Cirkusi sa životinjama jesu teror, strahovite torture i mučenje, jer kako je drukčije moguće "naučiti" divljeg lava ili tigra, naviklog na slobodu džungle, da sjedi na stolici mirno kao bubica i da po zapovijedi skače kroz gorući obruč? Kako natjerati da medvjedi balansiraju hodajući po žici visoko iznad tla, da konji hodaju na stražnjim nogama? U cirkusima životinje su primorane da izvode radnje neprirodne za njih, za koje one nikada neće razumjeti zbog čega bi ih trebale izvoditi", navedeno u njegovom saopćenju.