BiH
18

Prijatelji i rodbina uputili posljednje zbogom Zoranu Iliću

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Boriti se novinarstvom protiv prolaznosti i zaborava, sačuvati pisanom riječju nas same i naše porodice, te spasiti stare vrijednosti u okrutnim vremenima, gradeći bolju i pravedniju BiH - riječi su kojima je opisan lik i djelo dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika Federalne novinske agencije FENA Zorana Ilića Zoke, izrečene na današnjoj komemoraciji u BKC-u povodom njegove iznenadne smrti.

Ilića je smrt zatekla u subotu, 11. aprila, a na komemoraciju su došli njegovi brojni prijatelji, kolege novinari, saradnici i članovi porodice kako bi mu rekli posljednje zbogom.

S neskrivenom tugom, dostojanstvenim govorima opisali su Ilića zamjenik glavnog i odgovornog urednika Fene Fedžad Forto, jedan od osnivača Nezavisne televizije 99 i direktor Mediaplan instituta Radenko Udovičić te generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Forto je predstavio Ilićev iznimno bogat životni i profesionalni put kao magistra filozofskih znanosti i novinara, posebno akcentirajući njegov rad u opsadnom Sarajevu te dva mandata na mjestu glavnog i odgovornog urednika Fene.

Podsjetio je da je Ilić rad u FENA-i počeo na mjestu urednika dopisničke mreže, na čijim temeljima koje je tada uspostavio i danas djeluje. Podvlači da je bio ne samo novinar i urednik, već vrhunski intelektualac koji je iza sebe ostavio dubok trag.

"NIje bio čovjek s kojim ste samo mogli pričati o poslu, već brojnim drugim temama. Bojim se da su takvi ljudi na današnjoj medijskoj sceni rijetkost. Radeći tako odgovornu funkciju nikada nije izgovorio bilo kakvu ružnu riječ niti je ikada ikome počinio neko zlo. Danas, kada se opraštamo od njega, mogu samo reći zbogom prijatelju, zbogom druže. Neka oni koji su bili uz tebe budu ponosni", kazao je Forto.

Da su ratna prijateljstva najjača naveo je da iz iskustva zna Radenko Udovičić, pojašnjavajući da se u takvim mikrokrugovima izrode posebni odnosi. Podvlači da je pune četiri godine bio izuzetno vezan za Ilića, pored kojeg je svaki dan sjedio uređujući prvo program Radija 99, a potom i Televizije.

Prisjetio se vremena kada ga je Ilić, kao jedan od osnivača NTV 99, prihvatio kao mlađeg saradnika i otvorio mu mogućnosti da napreduje. Takav prijateljski odnos, kazao je, imao je i prema drugim saradnicima. Također, naglašava da je bio i jedan od osnivača Asocijacije intelektualaca "Krug 99", koja je nastala u ratu na vrijednostima otvorenosti i liberalnosti, za šta se u ratu bilo teško izboriti.

"Zoka je sa još jednom grupom prijatelja bio najzaslužniji što je naš medijski prostor u ratu ostao otvoren, nije bio svana ili spolja uništen. To je bila njegova borba za otvorenost društva", istaknuo je Udovičić.

Da su Ilićevom smrću svi ostali zatečeni istaknula je Borka Rudić, naglasivši da je tako prerano otišao još jedan novinar, jedan od onih koji su novinarstvo zavoljeli i počinjali tih davnih i divnih osamdesetih godina prošlog stoljeća, te onih koji su čuvali profesiju u teškim ratnim okolnostima.

"Odlaskom Zorana Ilića bh. medijska zajednica ostaje bez časnog, profesionalnog i odanog člana koji se novinarstvom nije bavio - on ga je živio, strasno i do kraja, do posljednjeg daha", kazala je ona.

Rudić je podsjetila da je Ilić prije 21 godinu s prijateljima i kolegama tokom rata 1994. godine u Kamernom teatru 55 predvodio novinare koji su rekli da hoće biti novinari - profesionalci, a ne propagandisti, da hoće izvještavati a ne širiti laži, mržnju i nerazumijevanje.

"Njegovo poimanje novinarstva do kraja je ostalo prakticiranje slobode i širenje njenih granica. Treba li išta više reći o čovjeku čije studentske dane njegov profesor pamti više od trideset godina", zaključila je ona.

Sahrana Zoranu Iliću bit će održana u 13:30 sati na groblju Sveti Mihovil u Sarajevu.