Tuga u Zenici
13

Prijatelji i radne kolege u šoku nakon samoubistva Ekrema Kahrimana: Bio je dobar lider i prijatelj

Piše: E. M.
Ekrem Kahriman (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ekrem Kahriman (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijest o samoubistvu bivšeg direktora Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Zenica Ekrema Kahrimana potresla je njegove prijatelje, radne kolege i poznanike koji ne znaju šta je uzrok zbog čega se jedan od najuspješnijih direktora javnog preduzeća u Zenici odlučio na ovaj čin.

Očajnički čin bivšeg direktora JP Vodovod i kanalizacija Zenica Ekrema Kahrimana šokirala je Zeničane koji su ga poznavali, a koji su u razgovoru za Klix.ba izjavili kako je Zenica izgubila izuzetno uspješnog poslovnog čovjeka i prijatelja.

Zeničanka Zahida Hodžić-Šišić ni danas ne može vjerovati šta se dogodilo jučer oko 9 sati u zeničkom naselju Crkvice. Kahrimana je poznavala od 1980. godine i u sjećanju joj je ostao kao hrabar i čestit čovjek.

"Poznajem ga od svog dolaska u Zenicu, davne 1980. godine, kao hrabrog, čestitog i vrijednog čovjeka. Zajedno smo bili u politici tih 90-tih godina kada je na vlast došla Alijansa, a Ekrem je bio izuzetno hrabar i ulazio je u kancelariju u kojoj sam bila u izolaciji. Na tome sam mu beskrajno zahvalna, kao i na prijateljstvu i pažnji. Porodici želim iskreno saučešće, a tugujem zbog načina na koji je otišao od nas", kazala je Hodžić-Šišić.

Vršilac dužnosti direktora JP Vodovod i kanalizacija Zenica Nedim Šečić kao dugogodišnji radni kolega Ekrema Kahrimana šokiran je informacijom o samoubistvu Kahrimana.

"Sve nas koji smo ga poznavali izuzetno nas je šokirala informacija o smrti Kahrimana koji je bio jak čovjek i lider i koji je čitav svoj život posvetio radu. Tražio je da svi zaposlenici rade, ali je i on radio istim intenzitetom od 2005. do kraja. Upravo u ovom periodu, zahvaljujući njemu, Vodovod i kanalizacija Zenica je postao prepoznatljiv izvan granica BiH", govori Šečić dodavši da poslovni uspjeh Kahrimana nije mogao ni zamisliti.

Iza Kahrimana će, prema riječima Šečića, ostati ekonomsko stabilno javno preduzeće, tehnički napredno i prepoznato kao lider u regiji. Pomenuo je i projekte koji su realizirani u periodu dok je Kahriman bio direktor kao što su: mini HE u Čajdrašu koja pet godina radi bez prestanka i koja je jedina takva u BiH, uredno vodosnabdijevanje 12 godina te brojni drugi u kojima je bio sudionik.

"Bio je aktivni sudionik za projekt 'Plava voda' i za grant koji je JP Vodovod i kanalizacija Zenica dobio od njemačke razvojne banke. Taj projekt je u fazi realizacije i on je odigrao veliku ulogu u svemu tome. Zaslužan je i što je bio i na čelu tima za sanaciju šteta nakon klizišta gdje smo dobili 1.187.000 eura i brojni drugi projekti. Najvažnije je da je u eri gdje većina javnih preduzeća propada, ostavio tehnički stabilno i napredno preduzeće", izjavio je Šečić.

Komemoracija Ekremu Kahrimanu bit će održana sutra u Velikoj sali Gradske uprave u Zenici s početkom u 11 sati.