Okupljanje na Darivi
99

Prijatelji i porodica odali počast alpinisti Adnanu Ćatiću: Nastavljamo tamo gdje je Ćata stao

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Veliki broj prijatelja, članova porodice i planinarskog društva "Skakavac" okupili su se danas na sarajevskom šetalištu Dariva gdje su odali počast bosanskohercegovačkom alpinisti koji je 26. maja 2012. godine poginuo uslijed prevrtanja čamca u Miljacki.

Obilježavanje 6. godišnjice Ćatićeve pogibije organizirano je kroz sekciju za sportsko penjanje "Adnan Ćatić-Ćata" koju vodi planinarsko društvo "Skakavac".

Ćatićev polubrat Abdulah Sudžuka obratio se svim prisutnima prepričavajući anegdote i uspjehe bh. alpiniste.

"Naš cilj je nastaviti tamo gdje je naš Adnan stao, a to je rad na promociji sportskog penjanja u BiH. Želimo da sportsko penjanje u Sarajevu bude dostupno svima, onako kako je on to želio. Neki ljudi jasno čuju svoje unutarnje glasove, žive prema njima i slijede ih. Oni ili polude ili postalu legende. Mnogi su mislili da je naš Adnan bio drugačiji od ostalih. Možda su to tvrdili jer se takmičio i predstavljao državu iz vlastitih resursa ili zato što je išao sa slomljenom nogom na državno prvenstvo osvajati prva mjesta ili jer se zaglavio na Anića kuku na 300 metara visine i tu prenoćio", istakao je Sudžuka.

Adnan Ćatić-Ćata je pripadao prvoj generaciji sportskih penjača u BiH. Bio je i prvi predstavnik naše zemlje na Svjetskom prvenstvu u sportskom penjanju 2003. u Bugarskoj gdje je zauzeo deveto mjesto od 360 takmičara u disciplini brzinskog penjanja.

Nakon što se vratio iz Bugarske, osnovao je svoj klub ekstremnih sportova i započeo svoju priču. Organizirao je mnogobrojna takmičenja i penjačke manifestacije širom BiH. Više puta je nastupao u Paklenici na evropskom takmičenju Big Wall Speed Climbing gdje je dva puta zauzimao treće mjesto. Svoje slobodno vrijeme najviše je provodio na Darivi penjući se, kreirajući nove smjerove i nove vizije.