|

Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka o novom grbu i himni RS-a

Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka o novom grbu i himni RS-a
0
F
FENA
1.12.2008. u 12:25
10
komentara
0

dijeljenja
Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka o novom grbu i himni RS-a
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda povodom usvojenog novog grba i himne ovog bh. entiteta.
Bošnjački klub je 24. novembra uputio Vijeću Ustavnog suda zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a, koji se odnosi samo na grb i himnu RS-a i koji su usvojeni u Skupštini sredinom jula.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko rekao je danas na pres-konferenciji da će se u veoma kratkom roku Ustavni sud izjasniti o zahtjevu Kluba bošnjačkog naroda, dok istovremeno Vijeće nije prihvatilo zahtjev Kluba delegata hrvatskog naroda za ocjenu ustavnosti grba RS-a, jer nije podnesen u skladu s predviđenom procedurom.

"U pogledu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda provedena je propisana procedura i ispunjene su ostale propisane pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog naroda o pitanju grba i himne RS-a. Međutim, Klub delegata hrvatskog naroda nije postupio u skladu s propisanom procedurom, pa je njihov zahtjev odbijen iz proceduralnih razloga“, pojasnio je Zovko.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a treba da u roku do 30 dana donese rješenje o tome da li je bošnjački prigovor utemeljen ili nije, a Zovko navodi da će veoma brzo uslijediti sjednica o tom pitanju.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučilo je i da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u rezoluciji Narodne skupštine RS-a o ciljevima i mjerama politike RS-a.

Zovko je naveo da se Rezolucijom izražava politički stav Narodne skupštine RS-a u pogledu određenih pitanja političke prirode te da taj dokument ni po sadržini ni formi nema značenje općeg pravnog akta.

Predmet ocjene Ustavnog suda RS-a i njegovog vijeća mogu biti samo zakoni, drugi propisi i opći akti, što ta rezolucija nije, te je stoga Vijeće ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da je razmatra.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a izglasala je spomenutu rezoluciju, u kojoj se poziva na ranije u kojima se navodi i pitanje referenduma u RS-u, na sjednici održanoj 15. oktobra.

To je bio razlog da Klub Bošnjaka stavi veto na taj dokument.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...