BiH
0

Prihvaćeno više amandmana na prijedlog zakona o staroj deviznoj štednji

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu prihvatilo više amandmana zastupnika državnog parlamenta na Prijedlog zakona o verificikaciji i izmirenju obaveza na osnovu stare devizne štednje, saopšteno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

Prihvaćen je amandmanski prijedlog za izmjenu naziva zakona, koji sada glasi Prijedlog zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Također, podržano je skraćenje roka isplate stare devizne štednje do 13 godina i propisivanje fiksne kamatne stope na obveznice od 2,5 posto, te predloženi amandman vezan za ulogu Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da su ove amandmane entitetski i predstavnici Brčko Distrikta BiH podržali na sastanku 5. aprila uz obrazloženje da ne mogu prihvatiti drugačije uslove. Uz zapisnik s ovog sastanka, Vijeće ministara BiH prihvatilo je smjernice date na 76. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH razmatralo je ovu tačku dnevnog reda u kontekstu realizacije zaključaka 49. sjednice Komisije za finansije i budžet i 76. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Uz ove i ranije utvrđene amandmane, Vijeće ministara BiH prihvatilo je amandman prema kojem se BiH obavezuje da će svojim međunarodnim aktivnostima pomoći štedišama, koji imaju štednju u bankama čije je sjedište bilo izvan teritorije BiH, da ostvare svoja prava, najmanje jednako kao i štediše banaka, čije je sjedište na području BiH.

Prihvaćen je i amandman kojim se konstatuje da, na osnovu preliminarnih podataka banaka sa sjedištem u BiH, stanje devizne štednje iznosi jednu milijardu i 979 miliona KM, te da će se konačno stanje utvrditi nakon završetka postupka verifikacije za svakog pojedinačnog štedišu u zbirnom iznosu na temelju razmjene elektronskih zapisa između banaka i štediša, odnosno drugih relevantnih dokaza-dokumenata.

Ministri su još jednom naglasili da je Vijeće ministara BiH kod odlučivanja o ovom važnom pitanju limitirano saglasnošću entiteta i Brčko Distrikta BiH, nadležnih za izmirenje ovih finansijskih obaveza.

Kako bi se osigurali nediskriminišući odnos prema građanima i jednaka prava u pogledu stare devizne štednje, Vijeće ministara BiH izradilo je državni zakon, u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH.