{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihvaćeno više amandmana na prijedlog zakona o staroj deviznoj štednji

F
10.4.2006. u 14:42
0
0
Prihvaćeno više amandmana na prijedlog zakona o staroj deviznoj štednji
0
Prihvaćeno više amandmana na prijedlog zakona o staroj deviznoj štednji
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu prihvatilo više amandmana zastupnika državnog parlamenta na Prijedlog zakona o verificikaciji i izmirenju obaveza na osnovu stare devizne štednje, saopšteno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prihvaćen je amandmanski prijedlog za izmjenu naziva zakona, koji sada glasi Prijedlog zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Također, podržano je skraćenje roka isplate stare devizne štednje do 13 godina i propisivanje fiksne kamatne stope na obveznice od 2,5 posto, te predloženi amandman vezan za ulogu Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da su ove amandmane entitetski i predstavnici Brčko Distrikta BiH podržali na sastanku 5. aprila uz obrazloženje da ne mogu prihvatiti drugačije uslove. Uz zapisnik s ovog sastanka, Vijeće ministara BiH prihvatilo je smjernice date na 76. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH razmatralo je ovu tačku dnevnog reda u kontekstu realizacije zaključaka 49. sjednice Komisije za finansije i budžet i 76. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Uz ove i ranije utvrđene amandmane, Vijeće ministara BiH prihvatilo je amandman prema kojem se BiH obavezuje da će svojim međunarodnim aktivnostima pomoći štedišama, koji imaju štednju u bankama čije je sjedište bilo izvan teritorije BiH, da ostvare svoja prava, najmanje jednako kao i štediše banaka, čije je sjedište na području BiH.

Prihvaćen je i amandman kojim se konstatuje da, na osnovu preliminarnih podataka banaka sa sjedištem u BiH, stanje devizne štednje iznosi jednu milijardu i 979 miliona KM, te da će se konačno stanje utvrditi nakon završetka postupka verifikacije za svakog pojedinačnog štedišu u zbirnom iznosu na temelju razmjene elektronskih zapisa između banaka i štediša, odnosno drugih relevantnih dokaza-dokumenata.

Ministri su još jednom naglasili da je Vijeće ministara BiH kod odlučivanja o ovom važnom pitanju limitirano saglasnošću entiteta i Brčko Distrikta BiH, nadležnih za izmirenje ovih finansijskih obaveza.

Kako bi se osigurali nediskriminišući odnos prema građanima i jednaka prava u pogledu stare devizne štednje, Vijeće ministara BiH izradilo je državni zakon, u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: