BiH
0

Prihvaćeno pet rješenja za novi grb RS-a

FENA
Komisija za utvrđivanje simbola RS-a odlučila je danas da prihvati pet prijedloga rješenja za novi grb RS-a, koji su upućeni autorima na doradu nakon čega idu u parlamentarnu proceduru na konačno odlučivanje.

Autori ovih pet rješenja koja su ušla u konačan izbor su: dip.ing. Nenad Košanin iz Beograda, Gordan Balaban, studentica iz Banje Luke, Draško Brković, informatičar i dizajner, Milan Stijak, grafičar i Zdravko Krulj, akademski slikar, svi iz Banje Luke.

Predsjednik Komisije za simbole RS-a Igor Radojičić saopćio je novinarima da se Komisija umjesto ranije tri, vratila i izabrala na današnjoj sjednici set od pet rješenja za novi grb, što je jednoglasno podržano, a doradama koje će se zatražiti od autora u roku od 15 dana neće se mijenjati suština, već su to određene heraldičke i dizajnerske korekcije.

Radojičić je saopćio da je Komisija odlučila da ono rješenje koje prođe sve instance odlučivanja i bude objavljeno u "Službenom glasniku" dobija prvu nagradu od 10.000 KM, ali odlučeno je da se ne dodjeljuju otkupne nagrade.

"To znači da samo jedno rješenje koje bude usvojeno i u Skupštini i Vijeću naroda RS-a bit će nagrađeno s 10.000 KM, tako da je ovih pet rješenja samo u konkurenciji za glavnu nagradu, jer nema otkupnih", pojasnio je on.

To što su članovi Komisije danas promijenili stav u odnosu na prošlu sjednicu i prihvatili pet, a ne tri rješenja za novi grb RS-a kritikovao je Šaban Sivić, njen bošnjački član navodeći da su time "članovi Komisije pokazali koliko nemaju svoj stav".

Sivić je rekao da smatra da će prijedlozi koji idu na doradu, vjerovatno, doživjeti velike promjene te da to više neće biti originalni grb već neka nova izvedba.

Iz tog razloga, naveo je, bošnjački delegati u Vijeću naroda pokrenut će pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa nakon što se u Skupštini RS-a usvoji rješenje grba.