Dom naroda Parlamenta FBIH
0

Prihvaćene dopune zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ prihvatio je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim opštinama.

Ovim nacrtom u opštini Gornji Vakuf/Uskoplje utvrđuje se novo naseljeno mjesto Trnovača nastalo izdvajanjem dijela naseljenog mjesta Podgrađe.

Dom naroda Parlamenta FBiH primio je k znanju izvještaj o prošlogodišnjem radu Poreske uprave FBiH i program rada za ovu godinu, te izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za prošlu godinu.

Na sjednici je prihvaćen i Nacrt zakona o stvarnim pravima, čiji je cilj da, u potpunosti  na jednom mjestu, uredi pravo vlasništva, kao osnovno stvarno pravo, kao i pitanje ograničenja stvarnih prava i posjeda.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH podržali su danas i Nacrt zakona o inspekcijama FBiH, koji je utvrdila Vlada FBiH.

Kako je rečeno, razlog za donošenja ovog zakonskog rješenja je potreba usklađivanja postojećeg zakona sa presudom Ustavnog suda FBiH prema kojoj se s njim ne može regulisati organizacija, djelokrug, prava, dužnosti i odgovornosti kantonalnih inspekcija.

Na sjednici je prihvaćen i Nacrt zakona o predmetima od plemenitih metala.