Parlament FBiH
166

Prihvaćena tri predložena zakona koja se tiču boračke populacije

FENA
Poslanici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su na sjednici prihvatili su tri predložena zakona koja se tiču boračke populacije.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je istakao da su Izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica urađene radi provođenja presude Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da cenzus uveden na primanja dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

"Briše se član 5a Zakona koji je propisivao cenzus", kazao je Bukvarević.

Naveo je da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata namjerava otkloniti diskriminacija i neujednačena prava pripadnika boračke populacije.

"Diskriminacija korisnika penzije dogodila se donošenjem navedenog zakona. Do donošenja ovog zakona penzije su se ostvarivale pod takozvanim uredbama pod određenim uslovima, a tim novim zakonom određenom broju korisnika je smanjena penzija pa čak i do 50 posto. Izmjenama i dopunama obezbijedit će se vraćanje penzija na stari nivo", potvrdio je Bukvarević.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, omogućava se uspostava i objavljivanje dva registra, korisnika prava i pripadnika Oružanih snaga BiH.

"Resorno ministarstvo i Vlada FBiH podržavaju upostavu ovih registara. Pored ovoga, ovaj prijedlog zakona daje definicije branioca, organizatora otpora, dobrovoljca, veterana odbrambeno-oslobodilačkog rata jer su proglašeni neustavnim", dodao je Bukvarević.

Naglasio je da je uspostava registra jedan od zahtjeva demobilisanih boraca koji protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.