BiH
0

Prihvaćena lista kandidata za Vijeće nacionalnih manjina BiH

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu usvojila Izvještaj Radne grupe za provođenje Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Radna grupa je, nakon provedene procedure, utvrdila listu kandidata za Vijeće nacionalnih manjina BiH. Na listi je predloženo deset kandidata, predstavnika deset nacionalnih manjina – Albanci, Česi, Italijani, Jevreji, Makedonci, Romi, Ukrajinci, Mađari, Poljaci i Slovenci dok predstavnici preostalih sedam nacionalnih manjina u BiH dosad nisu dostavili svoje prijedloge.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Sadik Ahmetović je kazao za Fenu da su za preostalih sedam nacionalnih manjina kontaktirali s ambasadama u BiH njihovih matičnih država.

„Na nekim mjestima imamo obećanja da će doći do neke vrste organiziranja tih nacionalnih manjina. Tamo gdje ne budu organizirani, prvi zadatak ovog novoformiranog Vijeća nacionalnih manjina, koje će nadam se dobiti podršku u parlamentu BiH, bi trebao biti da isprovocira da se i ostalih sedam nacionalnih manjina organizira kako bi dobili sastav od 17 članova, koji je predvidio zakon“, kazao je Ahmetović.

To bi, prema njegovim riječima, trebao biti prvi zadatak ovog vijeća od 10 članova.

Zajednička komisija je prihvatila i Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 31. januara do 31. jula ove godine, s prijedlogom zaključaka. Usvojila je Prijedlog kodeksa ponašanja za poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH te ga uputila u parlamentarnu proceduru.

Članovi Komisije danas nisu razmatrali Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti jer predlagač ovog zakona, poslanik Ekrem Ajanović, nije prisustvovao sjednici. Dogovoreno je da prijedlog ovog zakona bude razmatran na sjednici Komisije koja će biti održana prije sjednice Predstavničkog doma PSBiH.