Narodna skupština RS-a
0

Prihvaćena informacija o statusu Brčko Distrikta

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je danas nakon duže rasprave Vladinu informaciju u vezi s ustavnim položajem Brčko Distrikta u BiH.

Nakon burne rasprave i suprotstavljenih stavova vladajuće većine i opozicije uz informaciju su usvojeni i zaključci poslanika SNSD-a, u kojima stoji da se iz amandmana u vezi sa statusom Brčko Distrikta izbaci odrednica "jednog ili više entiteta".

Zaključkom se konkretno pozivaju poslanici i delegati iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da podrže usvajanje ovog amandmana na Ustav BiH i da u procesu utvrđivanja amandmana na Ustav BiH predlože izmjenu amandmana tako da se u drugom stavu brišu riječi ''jednog ili više'' entiteta.

Upravo je ta odrednica izazvala najviše rasprave i protivljenja opozicije u Skupštini RS-a.

Podnoseći Vladinu informaciju o statusu Brčko Distrikta, premijer RS-a Milorad Dodik rekao je da predloženi amandman na Ustav BiH u vezi s definiranjem konačnog statusa Brčkog jasno govori da je BiH sastavljena od dva entiteta, odnosno RS-a i Federacije BiH.

Rekao je da je amandman način kojim će i RS zadržati svoje pravo u Brčko Distriktu te da će nakon usvajanja amandmana "definitivno" biti zatvoren Ured supervizora u Brčkom.

Zamjerke na amandman uputili su poslanici SDS-a, i PDP-a i SRS-a RS-a, a smeta im to što nije precizirano da je Brčko vlasništvo dvaju entiteta u BiH, a ne kako je navedeno "jednog ili više entiteta".

Reagirao je Dodik ističući da novi Ustav BiH može da proizvede kao mogućnost da FBiH dobije dva nova subjekta, odnosno dva entiteta.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da njegova stranka ima rezerve prema amandmanu o Brčko Distriktu, jer predviđa postojanje više entiteta, što ukazuje na plan za osnivanje novih entiteta u budućoj ustavnoj strukturi BiH.

Skupštinska rasprava o ovoj tački u većem dijelu je odstupala od zadate teme, a posebno je bilo riječi o tome da li je ili ne podnesen izvještaj o krivičnom djelu protiv Dodika i još nekoliko osoba u RS-u.

Ni ovaj put u Skupštini RS-a nisu izostale opomene zbog neprimjerenih izjava kako premijera RS-a, tako i poslanika.

U Vladinoj informaciji se podsjeća da je Vijeće ministara BiH usaglasilo poseban amandman na Ustav BiH u kome se kaže da je Brčko Distrikt pod suverenitetom BiH u nadležnostima koje proizilaze iz državnog ustava, da je u zajedničkoj svojini entiteta (kondominium), kao i da je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlašćenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala.

Prema tekstu amandmana, Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta koji se može javiti između "jednog ili više entiteta" i Distrikta po Ustavu BiH i odlukama Arbitražnog tribunala.

Cilj amandmana jeste da se osigura Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom konačnog statusa i uređenja Brčko Distrikta, koji se može javiti između entiteta.

Narodna skupština RS-a nastavit će u 18 sati ranije prekinutu redovnu sjednicu.