{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihvaćen zakon o isplati dugova štedišama Ljubljanske banke u BiH i Hrvatskoj

Klix.ba
29.5.2015. u 09:53
10
19
Prihvaćen zakon o isplati dugova štedišama Ljubljanske banke u BiH i Hrvatskoj
10
Prihvaćen zakon o isplati dugova štedišama Ljubljanske banke u BiH i Hrvatskoj
Slovenska vlada jučer je prihvatila prijedlog zakona za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava kojom je Sloveniji naloženo da isplati obaveze Ljubljanske banke (NLB) starim deviznim štedišama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Prihvaćeni zakoni određuju kamatne stope za depozite i mehanizam verifikacije štediša koji imaju pravo na povrat štednje. Također, utvrđeno je da će se potrebna sredstva uglavnom osigurati u državnim budžetima za 2016/17. godinu.

Slovenski parlament morat će u skladu s presudom Evropskog suda prijedlog zakona potvrditi najkasnije do 16. jula.

Stari devizni ulozi građana BiH i Hrvatske u Ljubljanskoj banci uglavnom su bili u tadašnjim njemačkim markama, ali i u drugim valutama. Konverzija vrijednosti u euro izvest će se prema deviznom tečaju od 1. novembra 1999. godine.

Depozit bi do kraja 1991. godine trebao biti okamaćen stopom koja je bila ugovorena sa štedišama, za 1992. godinu bila bi priznata stopa do 6 posto, dok bi za period poslije kamatna stopa bila 1,79 posto godišnje. Isplate bi trebale teći u ratama i to bi trajalo više godina.

Prema prijedlogu zakona kamatna stopa za 2016. godinu računala bi se prema kamati za depozite preko noći, a koje slovenska centralna banka određuje za depozite pravnih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: