BiH
0

Prihvaćen Prijedlog zakona o pomilovanju koji su predložili poslanici SDA

FENA
Predsjednički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je danas u nastavku druge redovne sjednice u Sarajevu Prijedlog zakona o pomilovanju koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA).

Prema izjavi Agenciji Fena Irfana Ajanovića, poslanika SDA i ujedno predsjednika Ustavne komisije Doma, pomilovanje prema prihvaćenom tekstu ne može biti izrečeno osuđenicima koje je osudio Sud Bosne i Hercegovine, već isključivo osuđenima pred sudovima s federalnom ingerencijom. Time se poštuje jurisdikcija države BiH, rekao je Ajanović.

Federalni zakon o pomilovanju je već četiri puta bez ishoda bio u proceduri federalnog parlamenta, i to od različitih predlagača među kojima je bila i Federalna vlada. Sporenja su uglavnom bila u vezi s tim da li budućim zakonom regulirati da pomilovanje može biti izrečeno samo kažnjenicima koje su osudili sudovi s federalnom jurisdikcijom ili, pak, i onima koje je osudio Sud BiH.

Prema danas prihvaćenom tekstu, a to je stajalo i u svim dosadašnjim tekstovima, pomilovanje jedino ne mogu dobiti počinioci ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Danas prihvaćeni tekst propisuje da pomilovanje u određenim slučajevima može izreći samo predsjednik Federacije uz saglasnost dva potpredsjednika. Molba za pomilovanje mora zadovoljiti više kriterija, a među njima osuđenikovu izjavu da će ubuduće poštovati pravni poredak Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine.

Da bi ovaj zakon postao operativan, mora ga odobriti i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Danas su ga podržala 52 poslanika Predstavničkog doma, 26 su bila protiv, a četiri uzdržana.

Među protivnicima su poslanici Socijaldemokratske partije BiH. Njihovo obrazloženje je da prihvaćeni tekst ne izuzima od eventualnog pomilovanja ubice, silovatelje i narkodilere. Da trgovci drogom budu izuzeti od pomilovanja danas je i predlagao i poslanički klub Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović.

Federacija BiH nema zakonodavstvo o pomilovanju otkako je visoki predstavnik za BiH 2005. godine suspendirao propise iz ove oblasti. Od tada 301 osuđenik čeka da njegova molba za pomilovanje bude riješena, izjavio je na današnjoj sjednici Irfan Ajanović.