{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihvaćen Prijedlog zakona o Javnom servisu RTV FBiH

F
25.7.2007. u 21:22
0
0
Prihvaćen Prijedlog zakona o Javnom servisu RTV FBiH
0
Prihvaćen Prijedlog zakona o Javnom servisu RTV FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon dugotrajne rasprave u današnjem nastavku četvrte redovne sjednice u Sarajevu prihvatio je oko 19.30 sati većinom glasova Prijedlog zakona o Javnom servisu RTV FBiH.
Za ovaj tekst nisu glasali poslanici stranaka s hrvatskim predznakom koji su danas bez uspjeha tražili amandmanom formiranje dva posebna kanala - hravatskog i bošnjačkog u Federalnoj RTV. Podršku nije dobio ni amandman poslanika Stanka Primorca da sjedište ove medijske kuće bude u Mostaru.

Da bi postao operativan, zakon treba da odobri i Federalni dom naroda. Njegovo donošenje jedan je od posljednih uvjeta za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Zakon iz ove oblasti bio je i ranije u parlamentarnoj proceduri ali je tada pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda. Vijeće za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije donijelo je tada Odluku prema kojoj zakon mora sadržavati precizne i jasne formulacije za slučajeva kad je u pitanju ostvarivanje programskih načela u pogledu ravnopravnosti sva tri konstutativna naroda. U Parlamentu je danas komentirano da se Ustavni sud nije doticao pitanja posebnih nacionalnih kanala. To je stvar Parlamenta, rečeno je.

Tekstom koji je usvojen danas predviđa se da osnivačka prava nad RTV FBiH ima Federalni parlament. Kako je precizirano članom 8, RTV FBiH u obavljanju djelatnosti u kadrovskoj strukturi provodi relevantne ustavne odredbe u vezi sa jednakim pravima konstutivnih naroda i ostalih u BiH.

RTV FBiH prema danas prihvaćenom tekstu, ima četveročlani upravni odbor (imenuje ga Federalni parlament) sa po jednim članom iz svakog konstutivnog naroda te jednim iz reda ostalih.

Članovi Upravnog odbora, propisano je, samostalni su u obavljanju svojih funkcija i ne primaju upute iz tijela koje ih je imenovalo. Konsenzus članova Upravnog odbora potreban je za imenovanje i razrješenje generalnog direktora, usvajanje statuta, programskih planova radija i televizije, kao i za donošenje finansijskih planova i godišnjih proračuna.

Poslovni odbor čine generalni direktor i rukovoditelj sektora. Generalnog direktora na periodu od pet godina imenuje upravni odbor na osnovu javnog natječaja, a osoba iz istog konstutivnog naroda ne može u dva mandata uzastopno obavljati tu dužnost.

Federalni poslanici izrekli su tokom današnje rasprave o ovom zakonu niz zamjerki na račun rada, programskog sadržaja te finansijskog poslovanja federalnog RTV-a, potaknuti naročito revizorskim izvještajem o finansijskim gubicima ove medijske kuće u prošloj godini. U tom smislu naročito je bio zapažen istup poslanice Amile Alikadić-Husović koja je tražila i ukidanje entitetskih televizija te postojanje samo državne radio televizije BiH.

Odobravanje prijedloga zakona o Javnom servisu RTV FBiH nije iscrpljen dnevni red četvrte redovne sjednice Predstavničkog doma. Bit će nastavljena poslije ljetne pauze za godišnji odmor.

Sutra će u Sarajevu zasjedati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: