Vlada FBiH
0

Prihvaćen obračun sredstava u zdravstvu za 2008. godinu

FENA
Federalna vlada je prihvatila Obračun sredstava u zdravstvu Federacije BiH za 2008. godinu, koji je pripremio Federalni zavod osiguranja i reosiguranja, te ga uputila u Parlament FBiH na konačno usvajanje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću federalne Vlade.

Obračun, kako se navodi, sadrži konsolidovane podatke o ukupno ostvarenim i utrošenim sredstvima u zdravstvu Federacije BiH u toku 2008. godine.

"Ukupno ostvareni prihodi su u ovom periodu iznosili 1,328 milijardi konvertibilnih maraka, što je za 16,7 posto više u odnosu na 2007. godinu. U strukturi prihoda najveći se dio (1,047 milijardi, odnosno 92,7 posto) odnosi na prihode od obaveznog zdravstvenog osiguranja i oni su, u odnosu na prethodnu godinu, povećani za 18,9 posto.

U strukturi ovih prihoda procenat učešća po kategorijama osiguranja je nesrazmjeran s brojem osiguranika, tako da zaposleni, kojih je ukupno 42,3 posto, u prihodima za zdravstveno osiguranje učestvuju sa 95,3 posto, dok je učešće penzionera, kojih je 30,7 posto, u prihodima iznosi samo 1,7 posto. Nezaposleni koji su prijavljeni na osiguranje i kojih je 17,1 posto u ukupnom broju osiguranika u prihodima učestvuju s 1,9 posto", stoji u saopćenju.

Prihodi ostvareni u javnim zdravstvenim ustanovama i privatnom sektoru izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja iznosili su, kako je navedeno, 281,7 miliona KM, što je povećanje za 6,2 posto prema 2007. godini.

"Potrošnja je u prošloj godini u zdravstvu FBiH ukupno iznosila 1,449 milijardi KM i veća je za 22,6 posto prema prethodnoj godini.Od toga se glavnina odnosi na rashode zdravstvenih ustanova i zavode zdravstvenog osiguranja.

Rezultat poslovanja zdravstva kao cjeline je pozitivan sa viškom prihoda nad rashodima od 11,2 miliona KM", navodi u saopćenju.