{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihvaćen nacrt Zakona o platama i naknadama

F
16.6.2011. u 17:29
0
0
Prihvaćen nacrt Zakona o platama i naknadama
0
Prihvaćen nacrt Zakona o platama i naknadama
Foto: Arhiv
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH prihvaćen je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH uz zaključak da on bude upućen u šezdesetodnevnu javnu raspravu.
Vlada Federacije BiH ovim izmjenama želi omogućiti kantonalnim vladama, odnosno općinskim načelnicima i gradonačelnicima, da utvrđuju osnovice za obračun plata državnih službenika u dogovoru sa sindikatom, a u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.

Predloženim izmjenama naloženo je da osnovica u kantonima može biti niža do deset posto u odnosu na onu koja je utvrđena na nivou Federacije BiH, a u gradovima i općinama do 20 posto, dok ne može biti veća od one na federalnom nivou.

Također, Dom naroda prihvatio je i Nacrt zakona o koncesijama koji je upućen u javnu raspravu te Nacrt zakona o matičnim knjigama kojim bi trebalo biti regulirano da izvodi iz matičnih knjiga imaju neograničen rok trajanja. Do sada su ti dokumenti važili šest mjeseci.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, kojeg je utvrdila Federalna vlada, a kojim se predviđa, između ostaloga, osnivanje odjeljenja za maloljetnike u prvostepenim sudovima, koje bi kadrovski činili jedan sudija ili više njih, te vijeća za maloljetnike, dok se u drugostepenim i trećestepenim sudovima predviđa angažiranje sudija koje su osposobljene za rad s maloljetnicima.

Predviđa se i da sudije, tužitelji, advokati i drugi subjekti koji učestvuju u postupuku prema maloljetnom počiniocu krivičnog djela moraju imati posebna znanja o pravima djeteta i maloljetničkom prijestupništvu, pa je predviđena posebna edukacija svih koji rade u krivičnim predmetima ove vrste.

Dom naroda prihvatio je danas i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, kao i Izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK) te Izvješaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.
Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta je završena, a sve tačke dnevnog reda današnje sjednice, njih 23, usvojene su.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: