{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihvaćen Nacrt zakona o konsolidaciji rudnika

F
20.6.2008. u 17:39
0
0
Prihvaćen Nacrt zakona o konsolidaciji rudnika
0
Prihvaćen Nacrt zakona o konsolidaciji rudnika
Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sjednici u Sarajevu dva strateška dokumenta Federalne vlade - Nacrt strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH i Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja.
Nacrt strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH pripremljen je radi utvrđivanja potreba i mogućnosti razvoja ovog sektora u Federaciji BiH, deblokade zastoja investiranja i izgradnje savremenih energetskih objekata i infrastrukture da bi se omogućio održivi razvoj energetskog sektora.

Tokom rasprave konstatovano je da potreba za energijom postoji, kao i način za njeno obezbjeđenje. Sugerisano je da se do prijedloga ovog dokumanta obezbjedi makar načelna saglasnost lokalnih zajednica o gradnji energetskih objekata.

«Gradiće se kad fizibiliti i okolišna studija pokažu da je to dobro za lokalnu zajednicu i Federaciju, istakao je resorni ministar Vahid Hećo dodajući da svi oni koji se protive izgradnji energetskih objekata moraju reći kako obezbjediti potrebne količine energije.

Usvojeni Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika, prema riječima ministra Heće, predstavlja jedan od tri stupa formiranja jedinstvenog energetskog sektora i njime se stvaraju uslovi da se rudnici rasterete dugovanja.

On je podsjetio da Federalna vlada predviđa da pomogne rudnicima u saniranju 325 miliona KM od ukupno 750 miliona KM njihovih obaveza prema fondovima, poreznim davanjima, PIO-u.

Vladini planovi su stvaranje jedinstvenog energetskog sektora u Federaciji BiH i u tom kontekstu pripajanje rudnika elektroprivredama, pa se stoga predviđa da u izmirenju ostalih 425 miliona KM obaveza rudnika učestvuju elektroprivredna preduzeća.
Delegat Josip Perić kazao je to nije zakon o konsolidaciji rudnika, već zakon o plaćanju tuđih dugova, te kao takav nema uporište u Ustavu Federacije BiH.

Sjednica Doma naroda je prekinuta, a naknadno će biti utvrđen termin njenog nastavka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: