{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihvaćen Nacrt zakona o konsolidaciji rudnika

F
20.6.2008. u 17:39
0
0
Prihvaćen Nacrt zakona o konsolidaciji rudnika
0
Prihvaćen Nacrt zakona o konsolidaciji rudnika
Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sjednici u Sarajevu dva strateška dokumenta Federalne vlade - Nacrt strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH i Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja.
Nacrt strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH pripremljen je radi utvrđivanja potreba i mogućnosti razvoja ovog sektora u Federaciji BiH, deblokade zastoja investiranja i izgradnje savremenih energetskih objekata i infrastrukture da bi se omogućio održivi razvoj energetskog sektora.

Tokom rasprave konstatovano je da potreba za energijom postoji, kao i način za njeno obezbjeđenje. Sugerisano je da se do prijedloga ovog dokumanta obezbjedi makar načelna saglasnost lokalnih zajednica o gradnji energetskih objekata.

«Gradiće se kad fizibiliti i okolišna studija pokažu da je to dobro za lokalnu zajednicu i Federaciju, istakao je resorni ministar Vahid Hećo dodajući da svi oni koji se protive izgradnji energetskih objekata moraju reći kako obezbjediti potrebne količine energije.

Usvojeni Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika, prema riječima ministra Heće, predstavlja jedan od tri stupa formiranja jedinstvenog energetskog sektora i njime se stvaraju uslovi da se rudnici rasterete dugovanja.

On je podsjetio da Federalna vlada predviđa da pomogne rudnicima u saniranju 325 miliona KM od ukupno 750 miliona KM njihovih obaveza prema fondovima, poreznim davanjima, PIO-u.

Vladini planovi su stvaranje jedinstvenog energetskog sektora u Federaciji BiH i u tom kontekstu pripajanje rudnika elektroprivredama, pa se stoga predviđa da u izmirenju ostalih 425 miliona KM obaveza rudnika učestvuju elektroprivredna preduzeća.
Delegat Josip Perić kazao je to nije zakon o konsolidaciji rudnika, već zakon o plaćanju tuđih dugova, te kao takav nema uporište u Ustavu Federacije BiH.

Sjednica Doma naroda je prekinuta, a naknadno će biti utvrđen termin njenog nastavka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: