BiH
0

Prihvaćen nacrt po kojem bi se od igara na sreću finansirale humanitarne svrhe

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je danas na redovnoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o igrama na sreću kojim se, između ostalog, uređuju uvjeti, način i subjekti priređivanja igara na sreću, definira nadzor, kazne za prekršaje i druga pitanja od značaja za igre na sreću u Federaciji BiH.

Novi Zakon o igrama na sreću omogućio bi da dio sredstava ostvarenog prometa Lutrije BiH kao i sredstava od svih drugih naknada za izdavanje odobrenja koje plaćaju ostali priređivači budu uplaćene na poseban račun a namijenjena su za humane svrhe.

Tu spada liječenje teško oboljele djece i mladih koje je jedino moguće provoditi izvan BiH, zaštita djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije, prosjačenja, zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom, borba protiv droga i ovisnosti, zaštira žrtava torture i nasilja (sigurne kuće) te rad javnih kuhinja.

Prema tom tekstu zakona, u slučaju kladionica, porez na dobitke plaća se po stopi od 10 posto na dobitke do 10.000 KM, a po stopi od 15 posto na dobitke iznad 10.000 KM.

Porez na dobitke u lutrijskim igrama plaća se po stopi od 10 posto na dobitke od 50 do 10.000 KM, a iznad 10.000 po stopi od 15 posto.

Zastupnici su podržali utvrđivanje tog nacrta zakona, a primjedbe su se uglavnom odnosile na pooštravanje sankcija i druge mjere koje bi uvele disciplinu u toj oblasti i omogućile povećanje prihoda i njihovu usmjeravanje u pomenute svrhe.

Za taj dokument predviđena je javna rasprava od 60 dana. Inicijativu za donošenje Nacrta zakona o igrama na sreću uputili su ranije Centri civilnih inicijativa, a njihovi predstavnici su danas prisutni na sjednici.

U nastavku sjednice zastupnici su usvojili i Nacrt zakona o gasu u FBiH kojim se uređuje organizacija i funkcioniranje sektora prirodnog gasa, pravila i uvjeti za obavljanje energetskih djelatnosti u tom sektoru, te planiranje i razvoj tržišta prirodnog gasa i druga pitanja od značaja za gasni sektor u FBiH.