NSRS
0

Prihvaćen izvještaj o izvršenju budžeta

FENA
Narodna skupština RS-a danas je u Banjoj Luci prihvatila konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS-a za prvih šest mjeseci ove godine.

Raspravu o ovoj tački obilježili su suprostavljeni stavovi vladajućih i stranaka opozicije.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) RS-a Milanko Mihajlica kritikovao je činjenicu da se polugodišnji izvještaj o izvršenju budžeta razmatra u desetom mjesecu, te ocijenio da se iz Vladinog izvještaja ne vide precizni podaci trošenja i prihoda budžeta.

On je rekao da će se "pokazati da su budžetska sredstva u velikoj mjeri korištena u kampanji za lokalne izbore", što je negirao ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Lazo Marić ponovio je da je budžet RS-a nerealno planiran, na što je ta stranka upozoravala, jer je ranije bilo pokazatelja da će se prikupiti više od planiranih sredstava.

Naveo je i da je istovremeno nerealno planirana i stopa inflacije i troškova života.

Marić je kritikovao i činjenicu da se bužetska sredstva izdvajaju za održavanje nerentabilne linije Banja Luka-Salzbug.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iznijeli su stav da je budžet realno planiran i ostvaren, a poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Dragan Mikerević rekao je da budžet RS-a pokazuje stabilno stanje u uvjetima turbuletnog okruženja i da se kriza još nije reflektovala na izvršenje budžeta.

Budžetom RS-a za 2008. budžetska sredstva su planirana od 1.500.000.000 KM. U periodu za šest mjeseci planirani budžetski prihodi i prilivi (budžetska sredstva) su ostvareni od 729.679.138 KM, što predstavlja 49 posto od godišnjeg budžeta, odnosno 97 posto od polugodišnjeg budžeta.

Ostvareni domaći prihodi za prvih šest mjeseci ove godine iznose 717.236.943 KM, ili 50 odsto od godišnjeg, odnosno 100 posto od polugodišnjeg budžeta.

Najznačajniji udio u izvornim prihodima imaju prihodi od indirektnih poreza koji su u posmatranom periodu ostvareni od 483.094.804 KM, što predstavlja 47 odsto od godišnjeg, odnosno 94 odsto od polugodišnjeg budžeta.

Prethodno su poslanici NSRS-a usvojili Srednjoročnu strategiju obnavljanja i razvoja robnih rezervi u RS-u u periodu 2009.-2014. godine, u kojoj se kaže da Direkcija za robne rezerve trenutno raspolaže zalihama robnih rezervi čija se vrijednost procjenjuje na iznos od oko devet miliona KM.

Za potrebe formiranja sistema robnih rezervi prema međunarodnim i regionalnim mjerilima i standardima, tj. za formiranje potrebne količine robnih rezervi za godinu dana, potrebno je uložiti u narednih pet godina do 17 miliona KM.

RS, također, treba da formira vlastite skladišne i terminalske kapacitete, u skladu s direktivama EU u ovoj oblasti, a Direkcija je već pokrenula aktivnosti u ovom smjeru, kroz rješavanje pitanja vlasništva nad postojećim skladišnim kapacitetima.

Poslanici u nastavku sjednice razmatraju izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci ove godine.