BiH
15

Prihodi Općine Novi Grad u prošloj godini veći za dva miliona maraka

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj je godini ostvarila dva miliona maraka izvornih prihoda više u odnosu na 2012. godinu, što je izuzetan rezultat obzirom na tešku finansijsku situaciju u kojoj se našla cijela država BiH - saopćeno je iz ove općine.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo na posljednjoj je sjednici jednoglasno usvojilo izvještaj o izvršenju budžeta i godišnji obračun Općine Novi Grad Sarajevo za 2013. godinu ocijenivši ga vrlo uspješnim.

Kako je objasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu, finansije i inspekcijske poslove, ovakvo povećanje prihoda najvećim dijelom je rezultat rada općinske administracije.

"Pojačanim aktivnostima, koje se odnose na poslove koji Općini donose prihode, u prošloj godini smo uspjeli ostvariti rezultat, koji nije bilo lako postići. Obzirom na situaciju u kakvoj se danas nalaze Kanton Sarajevo i Federacija BiH, ovakav rezultat rada Općine Novi Grad Sarajevo je imponzantan", rekao je Dedović.

Dodao je da se ostvareni prihodi prije svega odnose na prihode ostvarene od naknada vezanih za urbanizam i građenje, što pokazuje povećanu aktivnost Službe za urbanizam u protekloj godini i veći broj izdatih dozvola, svih vrsta.

Također, Služba za privredu zabilježila je značajne rezultate kada je u pitanju upravljanje poslovnim prostorima i prostorima skloništa. Značajno je napomenuti i to da je Općina Novi Grad Sarajevo, pored dva miliona izvornih prihoda, u prošloj godini od većih nivoa vlasti uspjela obezbijediti oko pola miliona maraka više prihoda za kapitalne projekte nego u godini ranije.

Općina Novi Grad Sarajevo nema dugovanja prema izvođačima radova, niti je kreditno zadužena, a trošenje budžetskih sredstava odvija se u skladu sa prikupljenim prihodima, odnosno poslovi sa izvođačima radova i druge obaveze ugovaraju se u skladu sa prihodima.

Sredstva koja su ostala kao suficit raspoređena su za implementaciju kapitalnih projekata planiranih u 2014. godini.

Također, ostvarene su i uštede na svim materijalnim troškovima počev od administrativnog materijala, naknada koje se isplaćuju općinskim vijećnicima i uposlenicima Općine Novi Grad Sarajevo.

Naknada za topli obrok zaposlenika smanjena je dnevno, sa dva na jedan posto prosjeka u Federaciji BiH, saopćeno je iz Pres - službe Općine Novi Grad Sarajevo.