Dionica Sarajevo - Kakanj
0

Prihodi od cestarine premašili sva očekivanja

FENA
Vlada Federacija BiH danas će u Mostaru održati dvije sjednice. Prva sjednica je završena, a na drugoj, poslijepodnevnoj, Vlada će raspravljati o paketu mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize.

Vlada će razmatrati i operativni plan Ekonomsko-socijalnog vijeća o realizaciji socijalnog sporazuma za razdoblje 2009.-2010.

Na jutrošnjoj sjednici Vlada je usvojila izvješće Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta za razdoblje od 1. juna 2008. do 31. decembra 2008.

U sklopu ovog izvješća izneseni su podaci o naplati cestarine na dionici autoceste Sarajevo – Kakanj. Od 1. juna prošle godine, kada se počelo s naplatom cestarine, pa do kraja godine, kroz naplatnu rampu u Jošanici prošlo je gotovo 2,9 miliona vozila, a ostvareni prihod iznosio je 6,4 miliona maraka.

Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović na konferenciji za novinare je rekao da su ostvareni prihodi premašili sva očekivanja.

"Svjesno smo išli s nešto nižom cijenom cestarine: zbog ekonomske situacije i zbog toga što prvi put uvodimo sistem naplate cestarine na koju naši vozači nisu navikli. Ispitujući javno mnijenje utvrdili smo da 95 posto ljudi podržava sam sistem naplate, ali i cjenovnik“, kazao je Šećkanović.

Ministar prometa i komunikacija istaknuo je da se na ovoj dionici planiralo ubiranje 6 milijuna maraka godišnje. Međutim, u 2008. godini za samo sedam mjeseci prikupljeno je šest i pol miliona.

Šećkanović je najavio da će se ova sredstva u 2009. godini usmjeriti na izgradnju montažnog sustava za naplatu, koji će se pomjerati niz dionicu Sarajevo - Kakanj kako se autocesta bude gradila, te uvođenje zatvorenog sustava naplate.

Po završetku kompletne dionice Sarajevo – Kakanj, u dužini 37 kilometara, očekuje se godišnji prihod od cestarine između 20 i 25 miliona maraka.

"Sa sredstvima planiranim u federalnom proračunu, sredstvima od posebne takse na goriva za izgradnju autocesta, koju treba usvojiti, i sredstvima od cestarina dobivamo solidnu osnovu da Direkcija autocesta, koju trebamo do 31. 12. registrirati kao javno poduzeće, ozbiljnije nastavi izgradnju i projektiranje autoceste u Federaciji BiH“, kazao je ministar Šećkanović.

Podsjetio je da Federacija BiH ima već milijardu maraka kreditnih sredstava, koja će biti realizirana čim se završi izrada projektne dokumentacije.