{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihodi od cestarine premašili sva očekivanja

F
29.1.2009. u 15:06
0
8
Prihodi od cestarine premašili sva očekivanja
0
Prihodi od cestarine premašili sva očekivanja
Vlada Federacija BiH danas će u Mostaru održati dvije sjednice. Prva sjednica je završena, a na drugoj, poslijepodnevnoj, Vlada će raspravljati o paketu mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize.
Vlada će razmatrati i operativni plan Ekonomsko-socijalnog vijeća o realizaciji socijalnog sporazuma za razdoblje 2009.-2010.

Na jutrošnjoj sjednici Vlada je usvojila izvješće Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta za razdoblje od 1. juna 2008. do 31. decembra 2008.

U sklopu ovog izvješća izneseni su podaci o naplati cestarine na dionici autoceste Sarajevo – Kakanj. Od 1. juna prošle godine, kada se počelo s naplatom cestarine, pa do kraja godine, kroz naplatnu rampu u Jošanici prošlo je gotovo 2,9 miliona vozila, a ostvareni prihod iznosio je 6,4 miliona maraka.

Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović na konferenciji za novinare je rekao da su ostvareni prihodi premašili sva očekivanja.

"Svjesno smo išli s nešto nižom cijenom cestarine: zbog ekonomske situacije i zbog toga što prvi put uvodimo sistem naplate cestarine na koju naši vozači nisu navikli. Ispitujući javno mnijenje utvrdili smo da 95 posto ljudi podržava sam sistem naplate, ali i cjenovnik“, kazao je Šećkanović.

Ministar prometa i komunikacija istaknuo je da se na ovoj dionici planiralo ubiranje 6 milijuna maraka godišnje. Međutim, u 2008. godini za samo sedam mjeseci prikupljeno je šest i pol miliona.

Šećkanović je najavio da će se ova sredstva u 2009. godini usmjeriti na izgradnju montažnog sustava za naplatu, koji će se pomjerati niz dionicu Sarajevo - Kakanj kako se autocesta bude gradila, te uvođenje zatvorenog sustava naplate.

Po završetku kompletne dionice Sarajevo – Kakanj, u dužini 37 kilometara, očekuje se godišnji prihod od cestarine između 20 i 25 miliona maraka.

"Sa sredstvima planiranim u federalnom proračunu, sredstvima od posebne takse na goriva za izgradnju autocesta, koju treba usvojiti, i sredstvima od cestarina dobivamo solidnu osnovu da Direkcija autocesta, koju trebamo do 31. 12. registrirati kao javno poduzeće, ozbiljnije nastavi izgradnju i projektiranje autoceste u Federaciji BiH“, kazao je ministar Šećkanović.

Podsjetio je da Federacija BiH ima već milijardu maraka kreditnih sredstava, koja će biti realizirana čim se završi izrada projektne dokumentacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: